Breaking news

Camera Deputaților a dat undă verde arestării deputatului Marko Attila

Deputatul UDMR poate fi arestat preventiv. Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, cererea de încuviinţare a arestării preventive a lui Marko Attila, în dosarul retrocedărilor ilegale.

Marko Attila - deputat udmr - camera deputatilorCu 171 voturi pentru și 111 împotrivă, cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila a fost încuviințată de Camera Deputaților.

Votul cu privire la solicitarea Parchetului în cazul lui Marko Attila a fost secret, cu bile.

Marţi, în Comisia juridică a Camerei, cererea Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată. Vicepreşedintele Comisiei Ciprian Nica a precizat că voturile au fost 13 “pentru”, două “împotrivă” şi două abţineri şi pentru a fi aprobată această cerere erau necesare 14 voturi “pentru”, adică jumătate plus unu din numărul membrilor comisiei.

Procurorii anticorupţie susţin că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), care era compusă la acea vreme din Attila Marko, Alina Mihaela Bica, Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Ionuţ Diacomatu şi alte persoane, a aprobat un raport de evaluare, încălcând prevederilor legale privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

Astfel, conform DNA, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

“Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, de către membrii sus menţionaţi ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare”, arată procurorii anticorupţie.

Attila-Gabor Marko este suspectat că, împreună cu ceilalţi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat, în mod abuziv, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.

>