Breaking news

Camera Deputaților a dat aviz favorabil cererii DNA, privind urmărirea penală a lui Valerian Vreme

Plenul Camerei Deputaților a decis luni, să dea aviz favorabil, în cazul cererii procurorilor DNA, cu privire la urmărirea penală a deputatului independent, Valerian Vreme, în dosarul Microsoft.

valerian vreme - dna - camera deputatilorDupă ce Valerian Vreme a luat cuvântul de la tribuna Camerei Deputaților precizând că nu a semnat niciun document, colegii săi au decis prin vot, să accepte cererea DNA.

În urma votului secret, cu bile, Camera Deputaților a aprobat cu 153 de voturi pentru și 110 împotrivă cererea procurorilor DNA pentru încuviințarea începerii urmăririi penale a deputatului independent Valerian Vreme

Valerian Vreme, în prezent deputat, este acuzat de DNA că în calitate de Ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 ministru, ar fi săvârșit mai multe abuzuri în serviciu în cazul licențelor Microsoft.

„VREME VALERIAN, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012 şi în prezent deputat în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi încheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe MECTS, pentru şcoli – contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 în baza căruia MCSI a efectuat plăţi totale de 8.825.673,50 euro, în condiţiile în care HG nr.460/2009 nu a reglementat situaţia licenţelor destinate unităţilor de învăţământ, iar preţul licenţelor nu reflectă discount – ul acordat de Microsoft, nu a dispus măsuri cu privire la aspectele sesizate de către FTS România prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Ancheta DNA a pornit ca urmare a sesizării făcute de Corpul de Control al Primului Ministru, din 5 iunie 2013, al Primului – Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.

Este cel de-al șaselea fost ministru, din cei 9 anchetați de DNA, care primește undă verde pentru demararea cercetărilor penale, după ce 3 octombrie, Traian Băsescu a dat undă verde începerii urmăririi penale faţă de foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu în dosarul Microsoft.

Senatul României trebuie să decidă dacă cere începerea urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu, foști miniștri aflați în dosarul DNA, care în prezent senatori.

Iar Parlamentul European trebuie să decidă soarta europarlamentarului Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor în perioada 2000 – iulie 2004, acuzat de DNA în dosarul Microsoft, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.