Breaking news

Călin Boeru, managerul Maternității Ploiești, a demisionat după ce o gravidă a născut în taxi

Medicul Călin Boeru, Manager al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Ploiești, și-a dat demisia luni, la scurt timp după ce Ministerul Sănătății a finalizat ancheta în cazul gravidei care a născut în taxi după ce fusese consultată și trimisă la București fără salvare, iar copilul a decedat.

calin boeru - maternitate ploiestiMinisterul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul MAI au demarat luni, o anchetă după ce o gravidă care fusese consultată la Maternitatea Ploiești, a fost trimisă la un spital din București cu un taxi. Iar în drum spre Capitală femeia a născut iar copilul a decedat.

„Echipa de control a Ministerului Sănătăţii a constatat că, la maternitatea din Ploieşti protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practică medicală pentru specialităţile medicale, astfel încât nu există proceduri operaţionale elaborate pentru fiecare manevră terapeutică diferenţiat pentru personalul cu studii superioare şi personalul cu studii medii. De asemenea, protocoalele/procedurile existente la nivelul unităţii sunt în mare majoritate neimplementate (sau se află în curs de implementare). Aceste protocoale nu sunt avizate de către directorul medical al spitalului, ci sunt doar înregistrate la registratura Sptialului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti. (ex. Protocol de lucru la camera de gardă, Protocol asistenţa naşterii în prezentaţia pelviană)”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Din analiza Fişei de la camera de gardă a pacientei, nu există acceptul în scris al acesteia si nici parafa medicului curant privind transferul interclinic către o altă unitate medicală din Bucureşti.

De asemenea, conform documentului prezentat de către Comisia de control ministrului Sănătăţii:

1. Echipajul SAJ Prahova care a preluat pacienta din cabinetul medicului de familie a procedat corect, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, transportând pacienta la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală de specialitate.

2. O pacientă cu o sarcină luată în evidenţă ca fiind cu risc, cu membrane rupte, cu prezentaţie pelviană reprezintă o urgenţă chirurgicală majoră, care putea fi rezolvată în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, având în vedere situaţia liniilor de gardă existente.

3. În cazul în care starea nou-născutului prematur necesita îngrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate în unitatea sanitară respectivă, medicul curant avea posibilitatea şi obligaţia de a solicita un transfer de urgenţă, în conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numărul Unic de Apel de Urgenţă 112.

4. Având în vedere declaraţiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de gardă şi asistentului de pe ambulanţa SABIF nu se poate stabili cu exactitate dacă pacienta a plecat de bună voie neasistată medical sau dacă acest lucru a fost impus de împrejurări. Cu toate acestea, din toate declaraţiile reiese că pacienta a fost consiliată să meargă la un spital din Bucureşti, în loc să se insiste pentru rezolvarea locală a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru intervenţia chirurgicală şi ulterior, dacă era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN). Conform procedurilor, indiferent de opţiunea pacientei, având în vedere urgenţa cazului, obligaţia primordială a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenţă necesare pentru stabilizarea pacientei şi pentru asigurarea condiţiilor medicale minime pentru transport. Considerăm că, în baza documentelor prezentate şi a declaraţiilor anexate la prezentul raport, dacă s-ar fi încercat rezolvarea cazului în cadrul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti, exista posibilitatea supravieţuirii nou-născutului.

Prevederi legale nerespectate:

1. OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic,

2. Procedura operaţională privind transferul interclinic al pacientului critic elaborat de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti,

3. Protocolul de lucru la camera de gardă.

Având în vedere cele prezentate mai sus, Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a stabilit următoarele MĂSURI și PROPUNERI:

Demiterea managerului Spitalului de Obstrică-Ginecologie Ploiești pentru neelaborarea și neimplementarea procedurilor medicale, în conformitate cu legislația în vigoare.

1. Sesizarea Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti pentru sancţionarea d-nei dr. Vasiloiu Raluca – medic specialist obstetrică-ginecologie, pentru nerespectarea OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

2. Sesizarea Comisiei de Disciplină şi a Consiliului Etic al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti pentru sancţionarea d-nei as. Radu Ramona Lucia – asistent medical în cadrul Camerei de gardă, pentru nerespectarea OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic.

3. Transmiterea raportului către Colegiul Medicilor Prahova.

4. Transmiterea raportului către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

5. Transmiterea raportului către Direcţia de Sănătate Publică Prahova pentru analiză şi, dacă se impune, sancţionarea medicului de gardă şi a Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti cu amendă, în conformitate cu prevederile art.22 alin (1), lit. f) din HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, pentru nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului.

6. Prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploieşti şi demararea unui program de pregătire în urgenţele obstetricale a personalului medical mediu şi superiordin cadrul serviciilor de urgenţă prespitalicească, pentru o mai bună gestionare a unor cazuri similare pe viitor.

După anunțarea raportului controlului medical, Ministerul Sănătății a solicitat demisia directorului Maternității de la Ploiești, lucru care s-a și întâmplat.

Călin Boeru a solicitat încetarea contractului de management cu acordul ambelor părți, cererea fiind depusă la Consiliul Județean Prahova, în administrarea căruia se află spitalul.

Consiliul de Administrației al spitalului se va întruni marți pentru a lua în discuție solicitarea managerului, dar și concluziile raportului întocmit în urma controlului efectuat în acest caz.

Medicul Călin Boeru este manager al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Ploiești din anul 2006. El avea un contract de management valabil până în anul 2017, acesta fiind reînnoit în cursul acestui an, în urma unui concurs.

Femeia le-a spus ziariștilor că o asistentă din maternitatea de la Ploiești i-a chemat taxiul explicându-i-se de către angajații spitalului că pregătirea unei săli în care să nască ar dura mai mult decât drumul ei până la Maternitatea Polizu din București și primind asigurări că, deși avea membranele rupte, nu va naște mai devreme de trei ore.

Gravida care și-a pierdut copilul a povestit că, în momentul în care a văzut că naște, șoferul taxiului a tras pe dreapta, a solicitat ambulanța, care a preluat nou născutul, l-a transportat la o maternitate din București, unde s-a constatat decesul lui.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, că femeia putea să nască la Ploiești și să fie ulterior transportată cu ambulanța sau chiar cu elicopterul la București, subliniind că taxiul nu este în niciun caz o soluție.

>