Breaking news

Cad primele capete în Poliţie după duba crimă de la Oneşti care a îngrozit România

loading...

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a anunțat miercuri seară, primele demiteri în Poliţie după luarea de ostatici de la Oneşti, soldată cu doi morţi.

Şefii IPJ Bacău și cei ai Poliției Onești au fost demişi din funcţie, ca urmare a modului „defectuos” în care cele două instituții s-au comportat în cazul dublei crime de la Onești.

Doresc să adresez condoleanțe familiilor celor două persoane decedate. Pentru mine, cel mai greu de acceptat este că, în urma unei intervenții din partea unei structuri MAI, nu am reușit să salvăm viețile oamenilor aflați în pericol. Vin cu rezultatul verificărilor preliminare. Cu privire la implicarea conducerii IPJ Bacău, mă refer la inspectorul șef și la adjunct, la comanda se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori că va comite fapte de violență, nu au fost dispuse măsuri legale în acest sens. Conducerea IPJ Bacău nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat complet și corect eșalonul superior, pentru a se aloca resurse multiple. Cu privire la implicarea conducerii Poliției Onești, mă refer la șef și la adjunct. A fost ignorat trecutul autorului, prin prisma comportamentului în societate, iar reclamațiile sau amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații, aspect care a îngreunat intervenția. Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa negociatorului și demersurile acestuia în scopul îmbunătățirii modalității de comunicare și stabilirea unei relații de încredere“, a declarat Lucian Bode.

Ministrul a anunţat şi primele măsuri pe care le-a dispus:

  1. Am dispus următoarele măsuri preliminare: sesizarea unității de Parchet competente cu privire la neglijența în serviciu referitor la modul de intervenție, sesizarea unității de Parchet competente cu privire la soluționarea plângerilor depuse anterior evenimentului, înlocuirea din conducerea IPJ Bacău a inspectorului șef și a adjunctului acestuia.
  2. Înlocuirea din conducerea Poliției Municipiului Onești a șefului Poliției și a adjunctului acestuia. Celor patru ofițeri urmează să li se stabilească alte atribuții.
  3. Totodată, am dispus măsuri pentru asigurarea continuității conducerii celor două structuri de Poliție. Verificările continuă și toate datele și informațiile obținute vor fi puse la dispoziția unităților de Parchet competente.

Pe 1 martie, Gheorghe Moroşan, în vârstă de 68 de ani, a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti, după care a anunţat la 112 că îi va omorî.

Apartamentul fusese al agresorului, iar acum se afla în proprietatea Chimcomplex în urma unei executări silite.

După mai bine de cinci ore de la sosirea poliţiştilor, răpitorul i-a executat pe cei doi ostatici.

Gheorghe Moroşan are patru condamnări la activ, în anii 1987, 1991, 1992 şi 2010.

loading...