Breaking news

Ca în filmele cu Rocky: Un fost campion mondial de box din România servește la mese în propriul restaurant

Viața lui Leonard Doroftei, fostul campion mondial WBA la categoria semi-ușoară, poate inspira un scenariu de film, precum cea a lui Rocky.

Provocările de după viața de sportiv par a fi mult mai grele decât loviturile foștilor adversari din ring. „Moșul” a fost trimis la podea de autoritățile din Ploiești, dar s-a ridicat înainte ca arbitrul să își ducă numărătoarea până la zece și este gata să ia lupta de la capăt.

Este greu de crezut că există vreun român care să nu fi auzit de Leonoard Doroftei. Născut la Ploiești, a început să practice boxul la vârsta de 14 ani la clubul Prahova Ploiești. Între 1986 și 1988 a cucerit în fiecare an titlul național la juniori, apoi a obținut cinci titluri naționale la seniori în 1992, 1993, 1994, 1996 și 1997.

A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și dublu campion european (1996 și 1997). Palmaresul său la amatori: 239 de victorii și 15 înfrângeri.

În anul 1997 Doroftei a făcut trecerea la profesionism, destul de târziu, așa cum remarca un specialist în pugilism pe PariuriX.com. Pe 5 ianuarie 2002, el a cucerit titlul de campion mondial la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe argentinianul Raul Balbi. Lupta s-a repetat în mai, la București, cu același rezultat.

A pierdut 150.000 de euro

După retragerea din activitate, campionul a investit 150.000 de euro dotarea și amenajarea barului sportiv „Doroftei Pub”, deschis într-un spațiu primit de la Primăria Ploiești în anul 2007. Totul mergea bine, dar în anul 2016 a intrat în vigoare o normă care interzice ca barurile și restaurantele să funcționeze în clădiri cu risc seismic, iar clădirea în care funcționa barul se încadra în această categorie. În consecință, Leonoard Doroftei a fost notificat să elibereze spațiul.  A contestat decizia în instanță, a avut câștig de cauză, dar nu a mai primit aviz de funcționare pentru bar.

Afacerea a fost mutată într-un spațiu de sub peluza 1 a stadionului „Ilie Oană”, unde nu prea sunt clienți decât în zi de meci, când este interzisă vânzarea băuturilor alcoolice. Încasările au scăzut dramatic, iar Doroftei a fost nevoit să renunțe la angajați: el este cel care servește la masă, iar soția sa stă în spatele tejghelei.

„Nu e o rușine să muncești”

„Nu e o rușine să muncești! M-am băgat să servesc la mese, iar soția mea mă ajută la pub. Monica lucrează în bar. E afacerea noastră, de familie, e normal să lucrăm cot la cot! Nu stăm să cerșim, muncim pentru noi, pentru a reuși cu afacerea noastră”, a declarat fostul boxeur pentru Libertatea, explicând că „e greu să angajăm personal pentru că oamenii nu-ți stau doar ca să servească la două-trei mese pe zi. Se știe, salariile ospătarilor sunt mici, așa că, dacă n-au clienți prea mulți, nu câștigă nici bani suplimentari din eventualele bacșișuri. Este simplu. Unde e vad, vin și ospătarii, unde nu e, fug văzând cu ochii”.

Barul din incinta stadionului din Ploiești pare a fi un pariu pierzător pentru fostul sportiv, dar acesta este obișnuit să lupte și promite să se ridice „de la podea” așa cum o făcea în ring. Potrivit presei locale, Doroftei este gata să părăsească orașul natal și să își deschidă un bar sportiv în București, împreună cu o școală de box pentru copii.

Poate că noul început se va produce chiar în anul 2019. Va fi doar un alt capitol al scenariului filmului despre care vorbeam la începutul acestui articol. Cine ar fi cel mai potrivit să interpreteze rolul lui Leonard Doroftei? Poate Leonoard Doroftei însuși.