Breaking news

Bustul lui Nicolae Titulescu, dezvelit în capitala Greciei, Atena

Miercuri în prezența Ambasadorului României, la Atena, a avut loc ceremonia de dezvelire a bustului marelui om de stat și diplomat Nicolae Titulescu.

Dezvelirea bustului lui Titulescu a coincis cu împlinirea a 130 de ani de la nașterea diplomatului Nicolae Titulescu.

La ceremonia de dezvelire a bustului au fost prezenți ambasadorul României la Atena, George Ciamba, ministrul adjunct elen al afacerilor externe, membru al Parlamentului, Kostas Tsiaras, a conducerii Primăriei din Atena dar și directorul executiv al Fundației Europene Nicolae Titulescu, George Potra.

În cuvântul său, ambasadorul României a reliefat profilul vizionar al lui Nicolae Titulescu pe scena regională și europeană în perioada interbelică şi a subliniat puternicele afinități pe care marele om de stat român le-a avut față de Grecia, unde, cu 78 de ani în urmă, a avut loc semnarea Pactului Înțelegerii Balcanice.

La rândul său, ministrul adjunct elen al afacerilor externe, Kostas Tsiaras, a subliniat în intervenția sa semnificația simbolică deosebită a evenimentului prin prisma relațiilor tradiționale de prietenie dintre România și Grecia.

Directorul Fundației Europene Nicolae Titulescu, George Potra, a vorbit pe larg despre dimensiunea europeană a operei politico-diplomatice a marelui om de stat român, precursor și promotor al ideilor Europei Unite.

Ministru de externe (1927-1928 și 1932-1936), ales în două rânduri președinte al Adunării Generale a Ligii Naţiunilor (1930 și 1931), Nicolae Titulescu a fost artizanul și promotorul Pactului Înțelegerii Balcanice, semnat la Atena la 9 februarie 1934, între Grecia, Turcia, România și Iugoslavia, act constitutiv al unui aranjament de securitate și cooperare care să asigure pacea și stabilitatea regionale.

Bustul lui Nicolae Titulescu, amplasat prin bunăvoința autorităților locale în parcul Rizari din centrul capitalei elene, este o donație făcută de Fundația Europeană Nicolae Titulescu municipalităţii din Atena, în semn de prietenie față de poporul grec.

Pe soclu figurează inscripția (în traducere greacă): „Nicolae Titulescu (1882-1941); Președinte al Adunării Societății Națiunilor; Ministru al Afacerilor Externe al României; Inspirator al Pactului Înțelegerii Balcanice (Atena, 9 februarie 1934)”.

Dezvelirea bustului marelui om politic român se adaugă celorlalte simboluri ale relaţiilor bilaterale dintre România și Grecia prezente în centrul Atenei, între care strada Voukourestiou și placa comemorativă amplasată pe locul unde a funcționat Ambasada României în perioada 1919-1946.