Breaking news

Bujorul ar putea deveni floarea naţională a României

Comunitatea Bujorul Romanesc, care reuneste acum aproape 11.000 de membri a început demersurile oficiale pentru declararea bujorului românesc drept floarea naţională a României.

Dacă România ar fi o floare, ce ar fi? De la această întrebare a început o cercetare care a fost finalizată în 2013 cu răspunsul bine argumentat în 110 pagini: bujorul românesc.

România are nevoie de o floare națională care să o reprezinte, iar bujorul și-a croit calea de-a lungul timpului în grădinile, casele și tradițiile noastre spre această titulatură de emblemă florală națională.

”Bujorul românesc este o emblemă florală care poate să vorbească simbolic despre România și despre români mai bine decât o facem noi prin cuvinte,” spune Cristina Dragna, unul dintre inițiatorii campaniei.

De ce este necesar să avem în mod oficial o floare naţională?

Regăsit în grădinile românilor, sărbătorit anual la festivaluri populare, elogiat în muzică, poezie, literatură, pictură, pe costumul popular și alte arte decorative, iubit si inclus in traditiile populare de la nastere la casatorie, purtat cu bucurie ca nume de botez, prezent in denumirile localitatilor sau drept simbol care evoca vitejia, curajul si jertfa pentru neam,  bujorul este prezent în viața românilor atât fizic cât și la nivel simbolic de secole.

Propunerea ca bujorul să fie declarată floarea națională a României de câtre forul legislativ al țării se bazează pe date istorice, estetice, lingvistice, botanice, toponimice, etnologice și etnografice, pe nevoia de a avea o floare națională care să exprime identitatea noastră, alături de alte simboluri naționale dar și pe exemplul oferit de alte state care în mod oficial au ales o floare care să le reprezinte.

Noi suntem un popor iubitor de flori şi, cu toate acestea, nu avem încă, în mod oficial, o floare naţională. De-a lungul timpului au existat mai multe propuneri pentru alegerea unei flori naţionale, dar niciuna dintre propuneri nu a fost finalizată printr-un act legislativ care să oficializeze floarea naţională. Toate natiunile puternice, aproape toate țările lumii au una sau mai multe flori naţionale, reprezentative pentru arealul geografic sau pentru cultura şi tradiţiile lor: SUA au trandafirul care floare națională, fiecare stat având la rândul său o altă floare care îl definește și reprezintă; Ungaria, Olanda sau Turcia au ales laleaua; poporul japonez are cireșul ornamental; scoțienii au floarea de scaiete, iar canadienii au frunza de arțar drept “floare” națională, plasând-o chiar pe drapel.

15 mai – Ziua Bujorului

Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc bujorii, în ziua 15, bujorul românesc este sărbătorit. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor.

De-a lungul anilor, s-a alăturat, în promovarea bujorului românesc ca floare națională, companii care au expus bujorul în luna mai în diferite forme de activări, celebrități și persoane reprezentative pentru mediul din care fac parte care au devenit ambasadori pentru bujorul românesc.

Parteneri strategici  care  susțin acest demers  : Comunitatea „La blouse roumaine” , Ministerul Apărarii Naționale, Asociatia Antreprenorilor în Domeniul Floristic, Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin, Asociația Română pentru Protocol și Ceremonial, Rompetrol, Stiloul Creativ și Asociatia Invictus.

Despre Comunitatea Bujorul Românesc

Comunitatea Bujorul Românesc / The Romanian Peony, a luat ființă în mai 2015, fiind inițiată de Cristina Turnagiu Dragna și Andreea  Tănăsescu (“LA BLOUSE ROUMAINE”) pentru a susține studiile și propunerile mediului academic românesc care a început demersul de a declara Bujorul – Floare  Naționala  și Emblema florală a României.

Grupul de profesori și cercetători ai USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură care au lansat la începutul lunii iunie 2013, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf.univ.dr. Florin Toma, ca BUJORUL să fie proclamat oficial, de către statul roman, floarea naţională a României are peste  110 de pagini de  argumente  pentru alegerea BUJORULUI drept emblema florală națională.

Bujorii din speciile Paeonia Peregrina (de padure) si Paeonia Tenuifolia (de stapa) se afla pe Lista Rosie a plantelor superioare (flora spontana endemica rara, vulnerabila sau pe cale de disparitie) a Institutului de Biologie.

In Romania sunt intalnite cinci specii  salbatice de bujori, doua rosii: bujori  de padure si de stepa  si alte trei varietati roz (Paeonia Mascula – bujorul de munte, Paeonia Oficinallis – varietatea banatica, Paeonia Daurica) si se cultiva trei specii: Paeonia Officinalis, Paeonia Lactiflora (originar din Chian) si Paeonia Suffruticosa (originar din China- specie arbustiva)

Pana in prezent sunt declarate 5 arii protejate a bujorilor salbatici –   instituite de regula prin HG incadrate in categoria IV IUCN – rezervatie botanica, (IUCN Internationala Union for Conservation of Nature, are categorii de la I-VI, bujorii sunt incadrati in  categ III – monument al naturii, arie restransa, protejarea unei formatiuni naturale deosebite ori categ IV – arie pentru managementul habitatelor si speciilor, arie restransa cu protejarea speciilor clar definite si actiuni de mentenanta si pastrarea starii de conservare ) cu management “aprobat si supravegheat” de Agentia Nationala pentru Arii Protejate

Comunitatea Bujorul Romanesc, care reuneste acum aproape 11.000 de membri, a luat fiinta in mai 2015 (initiatori: Cristina Turnagiu Dragna si  Andreea  Tanasescu) pentru a sustine studiile si propunerile mediului academic romanesc ce a initiat demersul de a declara Bujorul Floare  Nationala  si Emblema florala a Romaniei

De ce este necesar să avem, în mod oficial o floare naţională?  Pentru ca o emblema florala poate sa vorbeasca simbolic despre Romania si despre romani, mai bine decat o facem noi prin cuvinte. Propunerea ca bujorul sa fie declarata FLOAREA NATIONALA A ROMANIEI, de catre forul legislativ al tarii, se bazeaza pe date istorice, estetice, lingvistice, toponimice, etnologice si etnografice, pe nevoia de a avea o floare nationala care sa exprime identitatea noastra, alaturi de alte simboluri nationale dar si pe exemplul oferit de alte state care in mod oficial au ales o floare care sa le reprezinte.

Grupul de profesori si cercetatori ai USAMV Bucureşti, Facultatea de Horticultură  au lansat la începutul lunii iunie 2013, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Agriculture for life, Life for agriculture“, propunerea titularului disciplinei Floricultură, conf.univ.prof. dr. Florin Toma, ca BUJORUL să fie proclamat oficial, de către statul roman, floarea naţională a României. Pledoaria are peste  110 de pagini de   argumente  pentru alegerea BUJORULUI drept emblema florala nationala.

>