Breaking news

Britanicul David Haines, decapitat de gruparea Statul Islamic – VIDEO

David Haines, lucrătorul umanitar britanic în Siria, a fost decapitat sâmbătă de Statul Islamic. Marea Britanie a confirmat autenticitatea imaginilor cu execuția bărbatului.

David HainesStatul Islamic continuă să șocheze occidentul,  cu o nouă decapitare. Scoțianul David Haines, în vârstă de 44, şi-a petrecut 15 ani din viaţă înfruntând pericole în prima linie a frontului acţiunii umanitare în Balcani, Africa şi Orientul Mijlociu, dar și-a găsit sfârșitul în mod tragic, fiind decapitat de jihadişti.

Execuția britanicului este prezentată într-o înregistrare video ce are o durată de 2 minute şi 27 de secunde, intitulată “Un mesaj către aliaţii Americii”.

Gruparea jihadistă reproşează Marii Britanii că s-a alăturat coaliţiei Statelor Unite, care efectuează atacuri aeriene împotriva unor poziţii controlate de către Statul Islamic în Irak.

“Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor“, spune călăul, cu faţa acoperită, adresându-i-se premierului David Cameron.

Călăul amenință cu o nouă execuție a altui britanic după care afirmă că această alianţă “vă va accelera distrugerea” şi va arunca cetăţenii britanici în “alt război sângeros şi care nu poate fi câştigat”.

Este a treia execuţie de acest tip în decurs de o lună, după decapitările jurnaliştilor americani, luaţi ostatici tot în Siria, James Foley şi Steven Sotloff.

La puţin timp după difuzarea mesajului video, David Cameron a reacţionat denunţând o “crimă demnă de dispreţ şi revoltătoare”.

“Vom face tot ceea ce putem pentru a vâna aceşti asasini şi pentru ca să răspundă pentru faptele lor, indiferent cât timp va lua“, a adăugat premierul, citat într-un comunicat publicat de Downing Street.

Preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat imediat solidaritatea cu aliatul său britanic, promiţând, la rândul său, urmărirea asasinilor britanicului şi distrugerea SI.

Angajat în domeniul umanitar din 1999, David Haines efectua prima sa misiune, pentru ONG-ul francez Acted, în calitate de responsabil cu logistica, în tabăra de refugiaţi de la Atmeh, un sat sirian situat în apropiere de frontiera cu Turcia.

Londra a anunţat marţi că va trimite mitraliere grele şi muniţie, în valoare de două milioane de euro, forţelor kurde din Irak, pentru a lupta împotriva jihadiştilor. Înaintea acestui anunţ, Marea Britanie a trimis un ajutor umanitar şi armament provenind din ţări terţe în Irak.

>