Breaking news

Britanicii și-au săpat singuri groapa |Efectul Brexit: Companiile britanice, pierderi de 350 de miliarde de lire

Britanicii nu au fost prea inspirați când au votat ieșirea din Uniunea Europeană. În prima zi de după referendum, companiile britanice au pierdut pe bursă circa 350 de miliarde de lire. Scoția și Irlanda de Nord anunță că vor face referendum ca să iasă din Regatul Unit al Marii Britanii.

brexit - lirePieţele financiare au reacţionat violent după Brexit. Lira s-a prăbuşit şi a ajuns la cel mai slab curs în raport cu dolarul din ultimii 30 de ani. O liră se tranzacţionează cu 1,34 de dolari. Este cea mai mare scădere înregistrată vreodată într-o singură zi de tranzacţionare.

Lira britanică a scăzut atât de mult ajungâng la valoarea pe care o avea înainte de 1985, iar problemele nu au întârziat să apară.

Indicele principal al Bursei de la Londra, care include multe din cele mai mari companii din Marea Britanie, a pierdut aproape 350 miliarde de lire.

Principalele burse au deschis în scădere. La Tokyo, tranzacţiile au fost oprite automat timp de 10 minute pentru a preveni o scădere bruscă. Indexul principal Nikkei a pierdut peste 7 la sută în primele ore de tranzacţionare.

Ministrul japonez de Finanţe a spus că este foarte îngrijorat de soarta economiei mondiale, după ce şi yenul s-a prăbuşit în raport cu dolarul şi cu lira sterlină. 

Cursul valutar leu/euro de la Bucureşti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pieţei, ca reacţie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

La ora 9:08, cursul era cotat la Bucureşti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungându-se şi la 4,5650 lei/euro.

Mai multe persoane au reclamat în spaţiul public că au probleme cu schimbarea lirei sterline în lei şi invers, din cauza fluctuaţiilor aproape fără precedent ale valorii lirei britanice.

Tinerii au votat masiv pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Londra a votat în proporţie de 75% pentru un viitor alături de celelalte 27 de membre ale Uniunii

Tinerii între 18 şi 24 de ani au votat în proporţie de 75% în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană,  în timp ce sectorul de vârstă de peste 65 de ani a votat în proporţie de 61% pentru ieşirea din UE.

De asemenea, Scoţia, Irlanda şi Gibraltar au votat pentru menţinerea Regatului Unit în angrenajul european, rezultatul de astăzi deja antrenând un val de cereri privind un posibil referendum de independenţă a acestor ţări de Regatul Unit. Astfel, după divorţul de UE, Marea Britanie ar putea să inceteze să mai existe.

Cei cu studii superioare s-au dovedit a fi cei mai pro-europeni, în timp ce britanicii fără studii au votat într-o manieră clară pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Anglia se confruntă cu cea mai mare criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial, premierul Cameron a anunţat că va demisiona până în octombrie, urmând să lase la comandă un premier care va ghida ţara în procesul privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Conform analizelor, economia britanică urmează să intre în recesiune pentru următorii trei ani, Produsul Intern Brut al ţării urmând să scadă cu până la 4%, în timp ce aproape un milion de locuri de muncă vor fi pierdute, iar alte trei milioane sunt în mare pericol.

Marea Britanie nu trebuie să se grăbească să iasă din Uniunea Europeană, afirmă Boris Johnson, posibilul viitor premier britanic, unul dintre liderii mişcării favorabile Brexit.

“Cred că alegătorii au căutat în inimi şi au găsit răspunsul că a venit vremea să reia controlul de la o Uniune Europeană care a devenit prea îndepărtată, prea opacă şi prea puţin responsabilă în faţa oamenilor. Dar este esenţial să subliniem că nu este nevoie să ne grăbim; exact cum a spus premierul David Cameron, pe termen scurt nu se va schimba nimic, dar trebuie să începem activităţile pentru a vedea cum scoatem Marea Britanie din acest sistem supranaţional“, a spus Boris Johnson, huiduit la primul discurs după decizia de părăsire a UE.

Scoţia cere referendum pentru separarea de Marea Britanie. Scoţienii vor să devină independenţi pentru a putea fi membri ai Uniunii Europene.

Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, a anunţat că un nou referendum privind independenţa ţării sale de Marea Britanie este “foarte probabil”, ca urmare a Brexit-ului.

>