Breaking news

Britanicii, împinși pe scările ieșirii din UE, de către Franța și Germania: Să-și rupă gâtul pe scările UE

Franţa şi Germania au somat, sâmbătă, Marea Britanie să părăsească urgent Uniunea Europeană, ca urmare a referendumului din 2013 iunie. Britanicii sunt împinși pe scări acum ca să-și rupă gâtul cât mai rapid ca și consecință a faptului că pe 23 iunie au votat să plece din UE.

marea britanieFranța și Germania cer Marii Britanii să nu stea trei luni ca să demareze procedurile de ieșire din UE așa cum au anunțat liderii de la Londra, speriați de consecințele Brexit asupra britanicilor.

“Negocierile (pentru ieşirea Marii Britanii din UE – n.red.) trebuie să se desfăşoare rapid. Cele 27 de state membre UE trebuie să fixeze o dată clară pentru încheierea acestui episod. Trebuie să dăm un nou sens Europei, altfel vidul va fi umplut de populism”, a declarat Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a fost puţin mai moderat, explicând că esenţial este să fie păstrat “proiectul libertăţii şi stabilităţii” construit de Germania, Franţa, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg.

“Este absolut clar ne confruntăm cu o situaţie care nu ne permite nici să devenim isterici, dar nici să fim paralizaţi. Nu trebuie să recurgem la complicaţii şi nici să ne gândim că avem toate răspunsurile. Dar decizia Marii Britanii nu trebuie să ne ducă spre depresie şi lipsă de activitate”, a spus Steinmeier.

Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naţionale a Franţei şi reprezentantul Franţei în Consiliul de conducere a Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat că districtul financiar al Londrei (City of London) nu va mai putea găzdui instituţii europene.

Parlamentul European cere, potrivit unui draft de rezoluţie obţinute de MEDIAFAX, declanşarea de urgenţă a procedurii de retragere a Marii Britanii din UE şi redistribuirea imediată a portofoliului de comisar european pentru politici financiare deţinut până acum de britanici.

Rezoluţia în 16 puncte urmează să fie votată marţi, într-o şedinţă plenară extraordinară a Parlamentului European, şi este susţinută de toate marile grupuri politice din Legislativ: PPE, S&D, ALDE şi Grupul Verzilor.

Astfel, la punctul 1 rezoluţia stipulează: ”Parlamentul European ia notă de dorinţa cetăţenilor britanici de a părăsi UE; atrage atenţia că voinţa exprimată de popor trebuie să fie respectată în totalitate, începând cu activarea imediată a Articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene”.

La punctul 5, Parlamentul îi cere prim-ministrului britanic, David Cameron, declanşarea procedurii de retragere în cadrul Consiliului European din 28 – 29 iunie: ”PE avertizează că, pentru a preveni o incertitudine dăunătoare tuturor şi pentru a proteja integritatea Uniunii, notificarea stipulată în Articolul 50 din Tratat trebuie să aibă loc imediat; pe cale de consecinţă, îi cere prim-ministrului Marii Britanii să notifice Consiliului European din 28/29 iunie rezultatul referendumului; această notificare va declanşa procedura de retragere”.

De asemenea, Parlamentul European avertizează că, până la ”finalizarea acordului de retragere”, nu va fi agreată o ”nouă relaţie dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană”.

La punctul 14 al rezoluţiei, Parlamentul European cere preşedintelui Comisiei Europene redistribuirea imediată a portofoliul deţinut de comisarul UK. Până acum, Marea Britanie deţine portofoliul ”Stabilitate Financiară, servicii Financiare şi Piaţa de Capital”, unul dintre ministerele importante al Comisiei Europene, iar deţinătorul acestuia era conservatorul Jonathan Hill.

Hill a anunţat sâmbătă că demisionează din Executivul european condus de Jean-Claude Juncker.

Mişcarea pro-Brexit respinge solicitările privind ieşirea urgentă a Marii Britanii din Uniunea Europeană

Mişcarea politică favorabilă Brexit nu consideră necesar să iniţieze rapid procedura de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, afirmă Matthew Elliott, şeful campaniei pentru părăsirea UE.

“Nu credem că ar trebui să invocăm urgent activarea Articolului 50. Mai bine să se aşeze praful peste vară, timp în care pot avea loc negocieri informale cu celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Matthew Elliott într-un interviu acordat agenţiei Reuters.

Mulţi tineri britanici au exprimat dezamăgire şi chiar disperare în legătură cu decizia luată la referendumul din 23 iunie, privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, situaţia evidenţiind un clivaj puternic între generaţii.

>