Breaking news

Brexit, amânat de Parlamentul Marii Britanii

Se amână Brexit-ul. Camera Comunelor a aprobat, joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel puţin pe 30 iunie 2019. Drept urmare, Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri europarlamentare pentru 26 mai 2019.

Moţiunea a fost votată cu 412 voturi pentru şi 202 voturi împotrivă, şi potrivit textului, Guvernul Theresa May va încerca să obţină aprobarea UE pentru amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie dacă Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere până miercurea viitoare.

Dacă acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obţină amnânarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană. Premierul Theresa May a avertizat că, în această situaţie, amânarea Brexit va fi mult mai îndelungată.

Negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Consultările celor 27 de state UE continuă la Bucureşti cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba. Suntem calmi şi respectuoşi faţă de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinaţi să apărăm interesele UE şi să construim cât mai curând o relaţie viitoare UE/Marea Britanie“, a anunţat, prin Twitter, Michel Barnier, negociatorul-şef al Comisiei Europene pe tema Brexit.

Michel Barnier se află joi în România, pentru întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziţie), a cerut joi seară organizarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Premierul trebuie să accepte public că atât situaţia acordului Brexit, cât şi cea a ieşirii din UE fără acord nu mai sunt opţiuni viabile. Eu reiterez convingerea noastră că se poate ajunge la un acord axat pe planul nostru alternativ. De asemenea, reieterez susţinerea noastră pentru un vot public, nu pentru a marca un scor politic, ci ca opţiune realistă pentru depăşirea impasului“, a declarat Jeremy Corbyn.

Camera Comunelor a respins, joi seară, un amendament care prevedea organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Partidul Laburist nu a participat la acest vot, deoarece a considerat că era inoportun în acest moment.

Amendamentul prevedea formularea unei recomandări adresate prim-ministrului “de a cere prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE” şi “organizarea unui vot public prin care cetăţenii Marii Britanii să decidă fie în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană în condiţiile stabilite de Parlament, fie rămânerea ţării în Uniunea Europeană”. Amendamentul a fost respins de membrii Camerei Comunelor cu un raport de voturi de 334 la 85.

De asemenea, Camera Comunelor a respins, joi seară, un plan care prevedea preluarea de către Parlament, de la Guvern, a controlului asupra procesului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Proiectul de lege, care prevedea preluarea controlului asupra procedurii Brexit pe 20 martie, a fost respins cu un raport de voturi de 314/312.

Până acum, Marea Britanie intenţiona să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie. Consiliul European poate aproba cererea Londrei de amânare a Brexit.

Camera Comunelor a aprobat miercuri seară proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, cu amendamentul “în orice circumstanţe”.

>