Breaking news

BREAKING NEWS: Explozie de tip terorist la Oslo, în Norvegia. LIVE

O explozie deosebit de puternică a avut loc în această după-amiază la Oslo, capitala Norvegiei. Conform informaţiilor vehiculate este vorba despre un atac terorist.

oslo-norvegia-bomba-atac-terorist-al-qaida-qaedaUPDATE 20.15: Conform CNN, poliţia din Oslo a confirmat că, la o oră după explozie, într-o altă locaţie un individ a deschis focul. Mai multe surse susţin că un bărbat îmbrăcat în poliţist ar fi deschis focul în cadrul unei întâlniri a Partidului Laburist, aflat la conducere în Norvegia. Incidentul a avut loc în apropierea oraşului Oslo. Se pare că la întâlnirea respectivă participau membrii organizaţiei de tineret a Partidului Laburist din Norvegia. CNN spune că s-au înregistrat câteva victime printre participanţi.

UPDATE 20.09: Premierul Norvegiei a fost evacuat şi dus într-un loc secret. Acesta a intervenit telefonic la postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen, arătând că este în siguranţă. La acest moment există temerea că în Oslo ar putea apărea şi alte explozii. Poliţia încearcă să depisteze dacă au mai fost amplasate şi alte încărcături explozive. Deflagraţia a avut loc în jurul orei 15.26, ora locală. Deocamdată atacul terorist nu a fost revendicat. Specialiştii spun că amploarea exploziei arată că atacul de vineri nu a fost unul spontan, ci unul îndelung planificat. Norvegia, ţară considerată paşnică, implicată în medierea conflictelor internaţionale, dar şi membră a NATO, participă la campania din Libia şi la războiul din Afganistan. Ea a fost vizată în trecut de ameninţări din partea liderilor Al-Qaeda. Suedia are 4,9 milioane de locuitori.

UPDATE 19.15: MAE: Ambasada la Oslo verifică dacă există români afectaţi de exploziile produse vineri. Ambasada României la Oslo se află în legătură permanentă cu Ministerul de Externe şi cu Poliţia norvegiene pentru a verifica dacă există români afectaţi de exploziile produse vineri după-amiază. „Deocamdată nu există date în acest sens„, a precizat Ministerul de Externe din România. Potrivit datelor MAE, în Norvegia există o comunitate de români formată din 7.000 de persoane. Ministerul atrage însă atenţia că numărul real al românilor aflaţi în Norvegia nu este cunoscut, deoarece nu există obligaţia de înregistrare la ambasadă.

UPDATE 18.58: Analiştii pe probleme de politică internaţională, consultaţi de CNN, amintesc şi subliniază episodul petrecut în urmă cu mai mulţi ani, când presa norvegiană a publicat câteva caricaturi, care au ofensat musulmanii radicalişti. În caricaturi apărea Alah, cu un turban sub formă de bombă. Un oficial american a declarat, pentru CNN, că este prea devreme pentru a se vorbi despre un atac terorist, dar că aceasta ar trebui să fie o grijă continuă, deoarece Al-Qaeda a ameninţat că va lansa atacuri în Europa. Diferite personae rezidente în Norvegia spun că este vorba cu certitudine despre un atac de tip terorist. Un ofiţer de presă al poliţiei din Oslo a confirmat că a avut loc o singură explozie. Sunt mai mulţi morţi şi răniţi. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii din Norvegia, Jon Martin Larsen, spune că organizaţia sa a creat propria echipă de intervenţie, care colaborează cu municipalitatea din Oslo şi cu poliţia. „Suntem pregătiţi să oferim primul ajutor tuturor celor care au nevoie, atât la locul exploziei, cât şi la spitale”, spune Larsen.

UPDATE 18.30: Televiziunea norvegiană NRK arată că zeci de victime ale exploziei au fost transportate la spitalele din Oslo. Circulaţia din centrul capitalei norvegiene este oprită. Locuitorii oraşului Oslo, intervievaţi de presă, spun că un asemenea eveniment a fost total neprevăzut, neaşteptat şi şocant. Un turist american aflat în Oslo a declarat, pentru CNN, că se afla la aproximativ 90 de meti de explozie, pe care o descrie drept „asurzitoare„. „Totul se mişca în slow motion. Un val uriaş ne-a doborât de pe scaune. A fost extrem de înfricoşător„, a declarat bărbatul. Străzile s-au umplut de oameni care încearcă să se îndepărteze de centrul oraşului. „Sunt peste tot oameni care aleargă, plâng şi dau telefoane„, a mai spus turistul. În fotografiile din presa norvegiana apar deja două persoane ucise de explozie.

UPDATE 18.00: Explozia a avut loc în apropierea clădurii în care se afla primul ministru al Norvegiei. S-au înregistrat morţi şi răniţi. Conform CNN, sediul Ministerului Petrolului din Norvegia ar fi luat foc în urma unei explozii. Conform CNN, anumite persoane declară că ar fi avut loc două explozii. Momentan nu se cunosc cauzele deflagraţiei. În faţa clădirii este o maşină distrusă de explozie (CNN). Potrivit imaginilor difuzate de ziarul Aftenposten, deflagraţiile au provocat daune considerabile, spărgând geamurile sediului Biroului primului-ministru şi ale altor clădiri guvernamentale şi de birouri. Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, nu se afla la birou în momentul exploziei produse vineri în faţa Guvernului de la Oslo, afirmă surse oficiale. De asemenea, au fost sparte şi geamurile clădirii care găzduieşte sediul ziarului norvegian Verdens Gang. Potrivit unor martori, cel puţin opt persoane au fost rănite în deflagraţie.

valentin.spinu@exclusivnews.ro

.

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-1

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-2

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-3

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-3b

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-4

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-5

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-6

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-7

explozie-oslo-norvegia-atac-atentat-terorist-al-qaeda-8