Breaking news

Brazilia și Croația dau lovitura de start a Cupei Mondiale 2014

Brazilia, echipa gazdă, și Croația vor juca meciul inaugural al Campionatului Mondial de Fotbal 2014, joi, de la ora 23,00, ora României, pe Arena Corinthians din Sao Paulo.

brazilia - croatia - cupa mondiala 2014Azi începe Campionatul Mondial de Fotbal 2014. Timp de o lună, cele mai bune echipe de fotbal din lume vor lupta pentru trofeul mondial. Ceremonia de deschidere va dura 25 de minute și la ea vor participa 600 de artiști, gimnaști sau specialiști brazilieni în capoeira. Jennifer Lopez va interpreta “We Are One” împreună cu rapperul Pitbull, cântăreața braziliană Claudia Leitte și grupul de percuție brazilian Olodum la finalul ceremoniei de deschidere.

Brazilia – Croația este meciul de debut al Cupei Mondiale de Fotbal.  Brazilienii așteaptă de 64 de ani să câștige titlul mondial pe teren propriu și să șteargă din memorie eșecul înregistrat în 1950 pe ”Maracana”, când Uruguayul se impunea cu scorul de 1-0 și cucerea Cupa ”Jules Rimet”. Brazilia țintește acum al șaselea său titlu mondial, după cele din 1958, 1962, 1970, 1994 și 2002.

Meciurile competiției din Brazilia vor fi găzduite de 12 stadioane din tot atâtea orașe, Arena da Amazônia din Manaus, Arena da Baixada din Curitiba, Arena das Dunas din Natal, Arena de Sao Paolo (Arena Corinthians), Arena Pantanal din Cuiaba, Plácido Aderaldo Castelo din Fortaleza, Maracana din Rio de Janeiro, Arena Fonte Nova din Salvador, Stadionul Nacional Mané Garrincha din Brasilia, Stadionul José Pinheiro Borda din Porto Alegre, Itaipava Arena Pernambuco din Recife și Mineirao din Belo Horizonte. Finala este programată în data de 13 iulie, pe Maracana.

Balonul oficial al Mondialului de fotbal 2014, botezat ”Brazuca”, prezintă linii roșii, albastre și verzi pe un fond alb. El cântărește 437 de grame și a fost testat timp de doi ani și jumătate de 600 de jucători din 30 de echipe din lumea întreagă.

Fuleco este mascota oficială a Cupei Mondiale de fotbal 2014, un micuț animal brazilian, un tatu cu trei dungi amenințat cu dispariția. Tatu-ul este supranumit de brazilieni “tatu-bola”, întrucât se rostogolește atunci când este în pericol, singurul său mod de a se apăra, acesta fiind și motivul pentru care a fost ales să devină mascota Cupei Mondiale din 2014.

“Fuleco” este o combinație de cuvinte în limba portugheză, fotbal (futebol) și ecologie (ecologia). El este urmașul lui Zakumi (de la CM din 2010 din Africa de Sud) și Goleo (CM din 2006 din Germania).

Dintre cei 736 de fotbaliști prezenți la Mondialul sud-american, 563 sunt angajați în Europa (76,5 la sută), mai mult de jumătate dintre aceștia (52 la sută) evoluând într-unul dintre cele cinci mari campionate de pe “bătrânul continent”, 16 la sută în Anglia.

Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014 poate fi urmărită la TVR 1, TVR 2, TVR HD și pe TVR+. Televiziunea publică va transmite un total de 64 de partide de fotbal în exclusivitate de la Cupa Mondială.

>