Breaking news

Bogdan Socol a lansat cartea „100 de sportivi legendari”

Jurnalistul şi comentatorul sportiv, Bogdan Socol, a lansat a doua sa carte despre sporivii legendari ai Planetei. Cartea „100 de sportivi legendari” este lansată la cinci ani distanţă de când a lansat cartea „100 de fotbalişti legendari”.

Aflată pe piaţă din luna februarie 2021, lansarea oficială a avut loc abia pe 16 septembrie. 16 din cei sporivi legendari, incluşi în carde de Bogdan Socol, sunt români. Cu opt dinre ei, Bogdan Socol a realizat interviuri exclusive special pentru această carte care numără 580 de pagini.

„Când am început documentarea pentru cartea “100 de sportivi legendari”, primul criteriu pe care l-am luat în considerare a fost legat strict de performanțele obținute de eroii despre care urma să scriu. Însă, pe măsură ce avansam în lucrare, descopeream și alte lucruri cu totul deosebite, care au făcut diferența în favoarea unui sportiv și în detrimentul altuia. Pentru că această carte nu doar măsoară recordurile și medaliile obținute de unii dintre cei mai mari atleți din istoria omenirii, ci expune și povești de viață cu totul aparte. În multe situații, palmaresul individual a pălit pe lângă istorisirea unei existențe demne de un bestseller, astfel că, în acest moment, pot afirma cu tărie că “100 de sportivi legendari” nu este o carte care însumează doar cifre reci, statistici, secunde, milimetri, trofee și goluri, ci explică tot contextul în care acestea au fost posibile”, declară Bogdan Socol.

Poveștile marilor campioni ai sportului românesc și mondial au fost creionate cât mai fidel posibil cu ajutorul unui număr impresionant de surse, iar portretele lui Cristian Gațu, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gheorghe Hagi, Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Gabriela Szabo și Cristina Neagu au fost realizate în urma unor interviuri exclusive realizate tocmai pentru o autenticitate cât mai mare.

Poate că unii dintre sportivii neincluși în carte sunt chiar mai mari decât cei care se regăsesc în aceste pagini, dar cu siguranță, fiecare dintre cei selecționați cu grijă în această colecție specială a marilor campioni reliefează în mod fidel istoria omenirii și evoluția sportului din ultimul secol.

În 2016, cu o experienta de peste 2000 de meciuri comentate la cel mai inalt nivel, Bogdan Socol a incercat sa prezinte, asa cum a fost, viata si cariera a „100 de fotbalisti legendari”.

Dupa o munca minutioasa, dar si foarte frumoasa, comentatorul a reusit sa adune in 400 de pagini 100 de povesti speciale ale unor oameni care au marcat nu doar istoria fotbalului, dar si a omenirii prin impactul lor. Cartea ii cinsteste si pe cei mai mari jucatori romani care ne-au marcat existenta: Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Gica Hagi, Gica Popescu si Miodrag Belodedici.