Breaking news

Bogdan Olteanu, plasat de judecători în arest la domiciliu pentru șpaga de un milion de euro

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu a fost eliberat vineri noaptea din arestul Poliției Capitalei, după ce Înalta Curte a decis plasarea lui în stare de arest la domiciliu în dosarul în care este acuzat de DNA că a luat un milion de euro șpagă de la afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu.

bogdan olteanuBogdan Olteanu scapă de arestul preventiv. Înalta Curte a respins propunerea DAN privind încarcerarea Viceguvernatorului BNR. La ieșirea din arestul Poliției Capitalei, Bogdan Olteanu a declarat presei că este un moment greu și o perioadă foarte tristă pentru el.

“Este un moment greu, este un moment trist și o perioadă foarte tristă. Sper să se termine cât mai repede. Doresc să obțin achitarea cât mai rapid, pentru a reîncepe o viață normală. Până la acel moment, voi face ceea ce onoarea și respectul față de instituția din care am făcut parte îmi cere, voi transmite cât mai rapid demisia mea din conducerea Băncii Naționale și voi urma să îmi susțin cauza în justiție”, a spus Bogdan Olteanu, într-o scurtă declarație dată în fața arestului Poliției Capitalei.

Bogdan Olteanu a fost reținut joi noapte sub acuzația că, în perioada iulie — noiembrie 2008, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

“În perioada iulie — noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la un om de afaceri ( n.r. — Sorin Ovidiu Vîntu) suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării (n.r. — Liviu Mihaiu). Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, susțin procurorii DNA.

Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Procurorii susțin că suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Bogdan Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul unui partid politic.

Decizia Înaltei Curți nu este însă definitivă, ea poate fi atacată cu recurs atât de avocat cât și de procurorii DNA.

Avocatul lui Bogdan Olteanu, Constantin Durgheu a declarat presei că acesta își va da demisia luni, din funcția de Viceguvernator al BNR.

>