Breaking news

Bogdan Aurescu, întrevederi oficiale cu Philip Hammond și Victoria Nuland

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 14 ianuarie 2015, la Bucureşti, consultări cu ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Philip Hammond, dar și cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland.

Bogdan Aurescu - Philip Hammond - Victoria NulandVizita lui Philip Hammond intervine într-un context special al relației bilaterale româno-britanice, de marcare a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Agenda discuțiilor dintre cei doi demnitari a fost amplă, vizând cooperarea pe multiple paliere bilateral, european şi internațional.

Ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Philip Hammond, a evidenţiat, la rândul său, cooperarea excelentă între România şi Marea Britanie, în special pe palierul de securitate şi apărare, şi a remarcat similaritatea abordărilor pe temele de interes de pe agenda europeană şi internaţională, aspect care, în viziunea, britanică, consolidează premisele aprofundării cooperării între cele două state.

Pe dimensiunea de cooperare economică, ambii interlocutori au salutat performanţa remarcabilă atinsă în anul 2014, care a marcat un triplu record istoric în ceea ce priveşte relaţiile comerciale româno-britanice, din perspectiva exporturilor româneşti către Marea Britanie, a balanţei comerciale, care este favorabilă României, şi a volumului comerţului bilateral, ajuns la valoarea de peste 2576 milioane Euro la finalul lunii septembrie 2014 şi au convenit că această tendință trebuie consolidată şi pe viitor.

În ceea ce priveşte evoluțiile şi cooperarea la nivelul Uniunii Europene, Bogdan Aurescu a evidenţiat profilul României, ca stat membru susținător al metodei comunitare – ca garant al participării tuturor actorilor politici europeni la procesul decizional european -, definitivării pieței unice şi prezervării libertăților fundamente ale UE. Ministrul Aurescu a subliniat faptul că mobilitatea lucrătorilor are efecte economice pozitive asupra PIB-ului ţărilor în care aceştia muncesc şi contribuie la creşterea economică a statului respectiv şi a economiei UE, în general.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său britanic au mai avut un schimb de opinii şi pe alte dosare de actualitate, precum securitatea energetică, politica de extindere a UE, evoluţiile din Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Ministrul afacerilor externe român a subliniat, în contextul discuţiilor pe tema Parteneriatului Estic, progresele înregistrate de Republica Moldova în menţinerea ritmului ireversibil al proceselor de reformă şi necesitatea sprijinului autorităţilor de la Chişinău pe acest traseu.

Cei doi miniștri au salutat abordarea unitară, care trebuie menţinută, la nivelul UE şi NATO în privința relației cu Rusia în contextul crizei din Ucraina şi au fost de acord cu relevanţa menținerii regimului de sancțiuni la adresa Rusiei până la conformarea acestuia stat cu dreptul internațional.

În ceea ce priveşte problematica NATO, ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat satisfacţia pentru deciziile luate la Summit-ul NATO desfăşurat în Marea Britanie din septembrie 2014.

I-am mulţumit colegului meu pentru decizia Marii Britanii de a continua să sprijine măsurile Aliate de reasigurare a Aliaţilor estici, inclusiv România. Am invitat partea britanică să întărim cooperarea politico-militară, inclusiv pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul din Marea Britanie”, a declarat ministrul român al afacerilor externe.

Tot azi, Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, la 14 ianuarie 2015, o întrevedere și cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland.

Agenda de discuţii s-a concentrat pe priorităţile şi direcţiile majore de acţiune pentru 2015 în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, pe evoluţiile preocupante din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra situaţiei din Republica Moldova şi a celei din Ucraina, în contextul crizei din sud-estul acestei ţări şi al negocierilor în curs în formatul „Normandia”. De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globală, de interes comun, în actualul context internaţional, inclusiv problema combaterii terorismului.

Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul României privind aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a reiterat necesitatea menţinerii, şi în 2015, a unei dinamici susţinute a dialogului şi colaborării. În acest sens, a avansat o serie de propuneri concrete pentru amplificarea interacţiunii pe dimensiunile principale ale Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru Secolul XXI, adoptată la nivel înalt pe 13 septembrie 2011. În context, a subliniat importanţa dezvoltării domeniilor de cooperare, în special cel economic, al schimburilor interumane, precum şi în domeniul educaţiei, ştiinţei şi inovaţiei.

În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară şi de securitate, cea mai avansată componentă a Parteneriatului Strategic, ministrul Aurescu a exprimat interesul României ca SUA să continue să sprijine măsurile NATO de reasigurare destinate Aliaţilor estici, precum şi implementarea completă şi în calendarul agreat a deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul din Marea Britanie, cu un accent aparte în ceea ce priveşte Planul de Acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan).

Ministrul român al afacerilor externe a evocat stadiul avansat al operaţionalizării sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cu termen de finalizare în cursul acestui an, proiect strategic semnificativ pentru securitatea ambelor state, precum şi pentru securitatea euro-atlantică.

În ceea ce priveşte alte subiecte de interes de pe agenda bilaterală, demnitarul român a reiterat importanţa numirii unui nou ambasador al SUA la Bucureşti, precum şi necesitatea înregistrării de progrese pe linia obiectivului includerii României în programul Visa Waiver. Totodată, în contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, Bogdan Aurescu a exprimat interesul părţii române pentru o cooperare apropiată cu partea americană în vederea marcării corespunzătoare a acestui moment cu încărcătură politică şi simbolică deosebită pentru ambele state, inclusiv prin organizarea unor evenimente comune şi implicarea în aceste proiecte a altor parteneri instituţionali.

De asemenea, cei doi interlocutori au realizat un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a ţării noastre şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina, şi implicaţiile acestora pentru România. Ministrul român de externe a evidenţiat demersurile întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al acestor state, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent din partea SUA în vederea depăşirii provocărilor din regiune.

Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova au reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea pro-europeană. Strâns legat de aceasta, a reiterat sprijinul ferm pe care România va continua să-l acorde Republicii Moldova pentru consolidarea procesului de reforme şi implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acelaşi sens, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Ambii oficiali au arătat importanţa formării cât mai curând a guvernului de la Chişinău, care să continue procesul de reformă şi de apropiere de UE. În contextul discuţiilor pe marginea situaţiei din Ucraina, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând susţinerea României pentru regimul de sancţiuni al UE.

Reprezentantul Departamentului de Stat a adresat mulţumiri României pentru contribuţiile semnificative în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale, fiind salutată excelenta cooperare bilaterală, exemplificată şi de proiectul comun de la baza Deveselu, sau de decizia României de sporire a contribuţiei la operaţiunea NATO Resolute Support din Afganistan.

Totodată, oficialul american a evidenţiat rolul pozitiv pe care România îl are în regiune în sprijinirea aspiraţiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic şi a exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperarea bilaterală pe dimensiunea regională, inclusiv prin avansarea unor iniţiative comune care să sprijine reformele democratice şi parcursul european ale statelor partenere din regiune.

>