Breaking news

Bogdan Aurescu, discuții oficiale cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 decembrie 2014, o întâlnire cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Bogdan Aurescu - Jens StoltenbergDesfăşurată în contextul reuniunilor miniştrilor de externe din statele Aliate, întâlnirea a prilejuit evaluarea progreselor înregistrate în implementarea deciziilor şefilor de stat şi de guvern adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu accent pe obiectivele prioritare ale României.

Ministrul român al afacerilor externe l-a asigurat pe Secretarul General al NATO de sprijinul deplin al României pentru mandatul său, precum şi de angajamentul ţării noastre de a se manifesta, în continuare, ca un Aliat de nădejde, cu contribuţii semnificative la obiectivele, politicile şi misiunile Alianţei.

Şeful diplomaţiei române a apreciat progresele obţinute până în prezent în cadrul NATO în ceea ce priveşte punerea în aplicare a deciziilor Summit-ului Aliat, mulţumind Secretarului General Jens Stoltenberg pentru eforturile sale în această direcţie.

A subliniat că România acordă o importanţă deosebită obţinerii, încă din 2015, a unor rezultate concrete şi vizibile privind aplicarea Planului de acţiune pentru creşterea nivelului de reacţie al Alianţei (Readiness Action Plan), inclusiv sub forma unei prezenţe Aliate pe teritoriul ţării noastre. În acest sens, ministrul român a reconfirmat disponibilitatea României de a găzdui elemente de comandă şi control ale NATO pe teritoriul naţional.

Implementarea deplină şi susţinută a acestui Plan de acţiune este extrem de importantă pentru consolidarea securităţii Alianţei, în contextul provocărilor de securitate ce continuă să se agraveze în vecinătatea estică şi sudică a NATO. Din această perspectivă, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea pentru sprijinul activ acordat de Secretarul General al NATO şi autorităţile militare ale Alianţei şi speranţa continuării şi în cursul anului 2015 a măsurilor de întărire a securităţii Aliaţilor.

Şeful diplomaţiei române a apreciat că Alianţa trebuie să menţină în atenţie securitatea Mării Negre, acest fapt trebuind să fie reflectat în cadrul măsurilor de întărire a securităţii Aliate, inclusiv prin continuarea exerciţiilor comune, a schimbului de informaţii şi evaluări.

Ministrul român de externe a reconfirmat angajamentul ţării noastre în Afganistan. În acest sens, l-a informat pe Secretarul General cu privire la aportul substanţial al ţarii noastre la noua misiune de instruire, consultanţă şi asistenţă  ”Resolute Support”, ce va debuta la 1 ianuarie 2015.

De asemenea, l-a informat pe Secretarul General cu privire la stadiul operaţionalizării Bazei Deveselu, care decurge fără întârzieri.