Breaking news

Bogdan Aurescu a preluat mandatul de Ministru la Externe

loading...

Bogdan Aurescu a preluat marți, în primire, mandatul de Ministru al Afacerilor Externe, după ce luni seară, acesta a depus jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni.

bogdan aurescu - maeÎn cadrul primei conferințe de presă susținută în calitate de Ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a declarat că prima lui vizită în noua calitate o va face la Chișinău.

„Numirea mea ca ministru al afacerilor externe – de care sunt deosebit de onorat – este, în primul rând, un motiv de responsabilitate suplimentară, de preocupare şi muncă asiduă pentru politica externă a României, mai degrabă decât un prilej de jubilare sau bucurie personală. Situaţia de securitate din regiune – şi mă refer aici la Vecinătatea noastră Estică – este una complicată, care are potenţialul de a afecta interesele sau chiar securitatea României dacă nu o gestionăm în mod corespunzător, împreună cu partenerii noştri din UE şi din NATO. Astfel, alegerile din R. Moldova din 30 noiembrie reprezintă un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie să marcheze, sperăm noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al R. Moldova şi continuarea reformelor democratice. În caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar şi de către UE, inclusiv eforturile foarte intense ale României în această direcţie strategică, vor fi în zadar. De aceea, acest moment este, pentru România, aflată la frontiera externă a UE şi a NATO, o problemă de securitate naţională. Aşadar, intenţionez ca prima vizită în noua mea calitate de ministru să o fac la Chişinău, pe 1 decembrie, de ziua naţională, şi imediat după alegerile din 30 noiembrie. (Este de altfel, locul unde am făcut ultima vizită de lucru ca secretar de stat) Am avut deja o discuţie telefonică cu dna Natalia Gherman, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al RM – a fost primul meu contact diplomatic cu un alt omolog – şi am analizat împreună situaţia din regiune şi din RM. A doua vizită va avea loc la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de externe NATO din 2 decembrie. Voi urmări adoptarea unei decizii de continuare în 2015 a măsurilor de reasigurare”, a declarat Bogdan Aurescu.

În privința scandalului din Diaspora, de la votul la alegerile prezidențiale, Bogdan Aurescu a precizat:  Îmi este extrem de clar, aş spune în mod acut, contextul intern dificil, în care reputaţia MAE şi a oamenilor săi a avut de suferit. Vreau să subliniez că apreciez că toate aspectele legate de organizarea alegerilor şi de implicarea MAE în acest proces trebuie clarificate, iar responsabilităţile trebuie clar stabilite. Din acest punct de vedere, este foarte bine că s-a declanşat investigaţia Parchetului General. Ea va stabili clar cui îi aparţine răspunderea, dacă o astfel de răspundere există. Cred că este important să lăsăm ancheta să îşi urmeze cursul. MAE va da tot concursul acestei anchete şi va răspunde cu promptitudine oricăror solicitări în acest sens.

Bogdan Aurescu este cel de-al treilea Ministru la Externe în decurs de doar 13 zile. Pe 10 noiembrie, premierul Victor Ponta l-a propus pe Teodor Meleșcanu în funcția de Ministru de Externe după ce Titus Corlățean și-a dat demisia ca urmare a scandalului iscat în jurul organizării alegerilor prezidențiale în Diaspora. Aurescu a fost numit luni, de Ponta, în funcția de ministru după ce propunerea inițială, cea a lui Mihnea Motoc, Ambasador al României la UE, a fost retrasă din motive de incompatibilitate întrucât soția acestuia, Iulia Motoc este judecător la CEDO.

Iulia Motoc a sesizat că, prin numirea soţului ei la conducerea unei instituţii care este parte în numeroase procese la CEDO, respectiv Ministerul Afacerilor Externe, ea ar intra într-o situaţie de incompatibilitate prevăzută în regulamentul Curţii.

Drept urmare, Mihnea Motoc l-a contactat pe premierul Ponta, şi i-a spus că va declina, în final, oferta de a ocupa funcția de Ministru al Afacerilor Externe.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>