Breaking news

Boala parodontală și riscul de a dezvolta Parkinson

ce este parodontoza

Boala parodontală este o afecțiune stomatologică care prezintă simptome caracteristice. Aceasta necesită tratament încă de la apariția primelor semne. Dacă nu este tratată apar complicații severe, care duc la degradarea danturii. De asemenea, studiile au observat că ar putea exista o conexiune între parodontoză și evoluția bolilor neurodegenerative, precum boala Parkinson.

Ce este parodontoza?

Poate că te întrebi ce este parodontoza, ținând cont de faptul că afectează sănătatea cavității bucale, și ar putea avea efect asupra sănătății creierului. Această boală se dezvoltă ca urmare a unei igiene orale precare. Astfel, placa bacteriană se formează la nivelul dinților, iar în timp duce la formarea tartrului. Acesta afectează gingia și stabilitatea dinților.

Apare retracția gingivală și formarea pungilor gingivale (parodontale), care rețin resturile alimentare. Fiind dificil de curățat, pungile gingivale pot conduce la formarea cariilor dentare de la nivelul rădăcinii și chiar la pierderea dinților.

Dacă ai parodontoză, poți avea următoarele simptome:

 • tartru;
 • halenă (respirație urât mirositoare);
 • retracție gingivală;
 • mobilitate dentară;
 • pungi parodontale;
 • sângerări gingivale;
 • sensibilitate dentară (la rece, cald, alimente dulci sau acide).

Boala Parkinson

Boala Parkinson este o patologie neurodegenerativă, care constă în pierderea masei neuronale, cu repercusiuni severe asupra vieții pacienților. În cadrul studiilor s-a observat că riscul de a dezvolta boala Parkinson este cu aproximativ 7,5-9,5% mai mare la persoanele care au afecțiuni gingivale, acesta fiind, de asemenea, crescut la persoanele cu boală parodontală într-un stadiu avansat.

De asemenea, riscul crește dacă, pe lângă afecțiunile de la nivelul cavității bucale, este diagnosticat și sindromul metabolic. Astfel, persoanele ce prezintă ambele patologii ar putea avea un risc cu 16% mai crescut de a dezvolta boala Parkinson. Sindromul metabolic este o patologie caracterizată prin hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, obezitate, toleranță scăzută la glucoză.

Alte studii au evidențiat faptul că pacienții diagnosticați cu boala Parkinson prezintă frecvent afecțiuni ale cavității bucale, precum: carii dentare, sângerări gingivale, tartru, gingivită, parodontoză.

Cu toate acestea, în ciuda riscului mai mare de a dezvolta Parkinson de către populația cu boli parodontale observat în cadrul studiilor, până acum nu s-a demonstrat o cauzalitate între cele două afecțiuni. Este, însă, important să menținem o igienă orală adecvată pentru a elimina orice potențial risc.

Reducerea unui potențial risc de a suferi de boala Parkinson

În cadrul studiilor anterior menționate, s-a observat că persoanele care au mers la controale stomatologice în mod regulat au prezentat o incidență mai mică a bolii Parkinson.

Astfel, s-a observat că persoanele care au menținut o igienă orală adecvată, au tratat afecțiunile dentare și eliminat placa bacteriană, au înregistrat o scădere a riscului de a dezvolta boli neurodegenerative.

Pentru scăderea unui potențial risc de a dezvolta boli neurodegenerative, în cazul în care ar putea exista o legătură între boala Parkinson și igiena orală, este important să respecți regulile generale:

 • spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi;
 • utilizează o pastă de dinți cu un conținut optim de fluor;
 • folosește ața dentară sau dușul bucal;
 • alege o apă de gură cu proprietăți antimicrobiene;
 • limitează consumul de băuturi carbogazoase și cu conținut ridicat de zahăr;
 • evită consumul de dulciuri;
 • evită fumatul și alcoolul;
 • efectuează periodic un consult stomatologic (la cel puțin 6 luni).

Parodontoza este o afecțiune a cavității bucale, care nu doar că degradează sănătatea danturii, dar ar putea crește riscul de apariție a bolilor neurodegenerative. Respectă regulile de igienă dentară, consultă periodic medicul stomatolog și întreabă-l care sunt tehnicile și produsele potrivite pentru a te bucura de o sănătate deplină a cavității bucale.