Breaking news

BNR spune că Ioana Băsescu a luat legal creditul de la CEC. Șeful băncii nu vrea să dea detalii

BNR albește creditul de un milion de euro, luat de Ioana Băsescu de la CEC Bank. Directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză spune că totul este ca la carte.

ioana basescu credit cec bankNicolae Cinteză a declarat, luni, după audierea în Subcomisia de la Senat, că raportul BNR privind creditul acordat Ioanei Băsescu concluzionează că „s-a acordat în condiţii de respectare a normelor interne ale CEC şi a normelor de prudenţă ale BNR”.

Dacă cine va crede că sub semnătura guvernatorului BNR putem spune altceva decât adevărul se înşeală”, a precizat Cinteză.

El a arătat că membrii comisiei au fost interesaţi de activitatea CEC în perioada de după 2011.

Cinteză a mai spus că senatorii au fost interesaţi de concluziile raportului de supraveghere care luni dimineaţă a fost depus la BNR şi a fost comunicat şi acţionarului CEC.

În următoarele două-trei zile, în măsura în care legislaţia ne va permite, şi acest lucru trebuie analizat la nivelul BNR, aspecte legate de concluziile Băncii Naţionale în controalele care s-au făcut la CEC în ultimii doi ani”, a mai declarat Cinteză.

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, a fost extrem de zgârcit în detalii cu privire la acordarea creditului Ioanei Băsescu, invocând în fața subcomisiei senatoriale, secretul bancar.

”Am fost chemat să dau informaţii, să răspund la întrebări. S-au făcut câteva solicitări cu privire la prezentarea de către bancă, în zilele următoare, a unor date cu caracter statistic”, a spus Gheţea.

Preşedintele CEC Bank urmează să fie audiat din nou, miercuri, începând cu ora 10.00, în Comisia de buget-finanţe din Senat, care anchetează activitatea managerială a băncii.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a precizat, vineri, pentru MEDIAFAX, că documentele cerute de comisie de la CEC Bank au fost trimise şi urmează să fie analizate de senatori, începând de luni.

Printre documente se află şi lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Comisia de buget-finanţe a mai cerut să i se pună la dispoziţie normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC Bank şi acordă credite.

În plus, s-a decis ca CEC să transmită comisiei o listă, începând cu anul 2011, cu creditele speciale acordate în afara politicii normale de creditare.

Și prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al CEC Bank, vor fi audiați în această săptămână de către senatori.