Breaking news

Blocaj istoric în Camera Reprezentanților din SUA. Nu se poate alege un Președinte

Pentru prima dată ,în istoria SUA, Camera Reprezentanților nu își poate alege Președintele astfel că noii aleși nu își pot lua în primire mandatele. 

Republicanul Kevin McCarthy nu poate fi ales Președintele Camerei Reprezentanților pentru că 18 colegi de partid, care îl susțin pe Trump, nu îl vor în această funcție acuzându-l că e apropiat de administrația Biden.

Nici după a 11-a rundă de vot, Kevin McCarthy nu a adunat minim 218 voturi necesare alegerii sale în funcția de Președinte al Camerei.

Niciun membru al Congresului nu poate depune jurământ până nu este ales un președinte al Camerei Reprezentanților.

Unul dintre cei mai controversați republicani, Matt Gaetz, l-a votat pe Donald Trump la șefia Camerei.

Rezultate vot după al 11-lea scrutin:

Hakeem Jeffries (Democrat) – 212 voturi

Kevin McCarthy (Republican) – 200 voturi

Byron Donalds (Republican) – 12 voturi

Kevin Hern (Republican) – 7 voturi

Donald Trump (Republican) – 1 vot

Republicanii au o majoritate la limită în camera inferioară a Congresului american – 222 de mandate, fiind necesare 218 voturi pentru un candidat pentru ca acesta să obțină președinția camerei. Democrații dețin 212 mandate.

Deși a făcut concesii importante, McCarthy nu a reușit să obțină sprijinul neofasciștilor trumpiști nici măcar după ce Donald Trump le-a cerut acestora să-l voteze.

În același timp, McCarthy însuși nu este un moderat sau un centrist – el s-a numărat printre membrii Congresului care au refuzat în ianuarie 2021 să certifice victoria lui Joe Biden și a repetat loial minciuna lui Trump conform căreia alegerile din 2020 au fost fraudate. Printre voturile anti-McCarthy s-a numărat și un vot pentru Donald Trump.

Deși șeful Camerei este, în mod tradițional, membru ales al acesteia, regula constituțională spune că președintele Camerei poate fi oricine, atâta vreme cât obține sprijinul reprezentanților. Ultima dată când Camera nu a reuşit să aleagă un preşedinte din primul tur de scrutin a fost în 1923, în timpul unei competiţii ce a avut nevoie de nouă tururi de scrutin pentru a putea fi rezolvată.

Este cel mai lung scrutin de alegere a Președintelui Camerei Reprezentanților din ultimii 164 de ani.

>