Blejnar obligă jurnaliștii să plătească TVA la veniturile obținute în ultimii 5 ani

Șeful Fiscului, Sorin Blejnar, vrea să facă rost de bani prin aplicarea retroactivă a unei legi. Astfel, toți jurna­liştii, realizatorii TV, analiştii politici, artiştii sau analiştii financiari  care în ultmimii 5 ani care au adunat din activități independente venituri cumulate de 118.000 lei, vor fi obligați să plătească TVA.

blejnar-jurnalistiFiscul s-a trezit după 5 ani de zile să notifice pe românii ce desfășoară activități independente că trebuie să plătească și TVA la veniturile realizate, dacă acestea depășesc 118.000 lei. Drept urmare Fiscul vrea să aplice retroactiv o prevedere legală, fără să spună de ce timp de cinci ani de zile nu a spus nimic despre acest lucru.

De mai bine de cinci ani fiecare contribuabil care desfăşoară activităţi independente, în care se încadrează şi drepturile de autor, primeşte acasă o înştiinţare cu su­mele pe care le are de plată către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În aceste înştiinţări Fiscul nu pomenea nimic despre faptul că are TVA de recuperat. Din această cau­ză, avocaţii şi consultanţii fiscali con­sideră că reprezentanţii ANAF, adică ai Fiscului, sunt vinovaţi de si­tuaţia creată.

Avocatul Gheor­ghe Piperea spune că nu este normal să fie aplicată taxa pe valoarea adău­gată la emisiunile TV sau la alte creaţii artistice.  “Dacă un ziar sau o televiziune are contract de cesiune de drepturi de autor cu o pesoană, atunci pe acest contract nu trebuie plătit TVA“,  a precizat Piperea pentru Jurnalul Național.

Și aberația angajaților fiscului merge mai departe. Deși vina privind neaplicarea legii le aparține, aceștia au calculat și penalizări pentru cei care au de plătit TVA retroactiv. Penalizările sunt atât d emari încât în unele situații acestea de pășesc de două ori și jumătate valoarea inițială a sumei datorate.

O astfel de măsură impusă acum de Fisc nu reprezintă decât o formă de șantaj și presiune la adresa unor jurnaliști incomozi ce atacă puterea.

>