Biserica cere bani de la primării și consilii județene pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Patriarhia Română a trimis scrisori tuturor primăriilor din țară și consiliilor județene, cerând bani pentru continuarea lucrărilor la clădirea Catedralei Mântuirii Neamului.

catedrala mantuiriiPatriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel a trimis scrisori către autoritățile locale cerând „donații” pentru ca lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului, să continue.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a primit o solicitare suma de 300.000 de lei, şi 200.000 de lei de la Primăria Bistriţa.

Consiliul Judeţean a găsit deja o parte din suma solicitată, mai exact 100.000 de lei, însă autorităţile publice au decis, până la urmă, să folosească banii pentru construirea unui centru pentru tineret la Sângeorz-Băi.

Potrivit datelor Patriarhiei Române, până în prezent au fost donaţi şi cheltuiţi 25 de milioane de euro pentru Catedrală. Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei susţine că mai este nevoie de 75 de milioane de euro pentru finalizarea construcţiei la roşu – gri.

Solicitările Bisericii vin în condițiile în care instituția religioasă conduce în topul celor mai profitabile instituţii din ţară, iar veniturile au cresct de la an la an.  Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi impresionante şi greu de estimat, de la clădiri, terenuri, mii de hectare de pădure până la trusturi de presă.

Episcopia Sălajului a fost înfiinţată în anul 2007, iar noul sediu a fost inaugurat în urmă cu doar câteva luni de zile. Impunătoarea construcţie a costat aproximativ 1 milion de euro.

Printre cele mai avute mitropolii este cea a Moldovei şi Bucovinei, care deţine, printre altele, mii de hectare de pădure, hoteluri şi pensiuni în Neamţ, Suceava şi Iaşi, un spital privat şi un centru de conferinţe.

Şi Mitropolia Banatului se poate mândri cu o fabrică de lumânări, o tipografie, câteva zeci de librării şi magazine în care se vând obiecte de cult şi chiar o croitorie. Numai în 2010, Mitropolia a vândut aproape 10 milioane de lumânări.

>