Breaking news

BĂTAIE DE JOC | CSM INTERZICE presei să o mai critice pe Livia Stanciu

loading...

CSM, la fel ca și DNA, se transformă în apărătorul și avocatul Liviei Stanciu. În loc să o ancheteze pentru abuz în funcție, și pentru că a băgat la închisoare, o femeie nevinovată prin denunțul calomnios pe care l-a făcut la DNA, CSM spune presei să o lase mai moale cu criticile la adresa judecătoarei.

livia stanciuLivia Stanciu pare să fie sfânta din justiția română de care nu trebuie să te atingi nici măcar cu o vorbă. CSM a remis joi un comunicat de presă, chipurile ”generalist”, dar cu direcție clară: LIVIA STANCIU, prin care cere presei să-și vadă de treabă și să nu o mai atace pe ”stimabila judecătoare”.

Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, privitoare la unele cauze penale aflate în instrumentarea parchetelor sau aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, precum şi  potenţialul de direcţionare a emoţiei publice, prin instrumente media, spre zone improprii unui stat de drept şi unei democraţii corect înţelese, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii reaminteşte că, potrivit Constituţiei României, justiţia se înfăptuieşte prin instanţele judecătoreşti. Dreptul la liberă exprimare este un drept constituţional a cărui îngrădire – mai ales dacă este în legătură cu informaţii de interes public – nu este permisă într-un stat democratic. Însă, exprimarea în presă a unor opinii – fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup – nu ţin loc de hotărâre judecătorească şi nu are voie, tot potrivit Constituţiei, să atenteze la demnitatea şi imaginea persoanei. Comentarea excesivă, apriorică şi într-un registru speculativ – de către persoane de formaţie şi vocaţie variate, cu o cunoaştere limitată a subiectului dezbătut, dar în numele dreptului la liberă exprimare şi a interesului public – poate dăuna însuşi interesului public invocat şi societăţii ca deţinătoare a acestuia. Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin instanţele judecătoreşti constituite potrivit legii. Substituirea acestora de către instituţiile mass-media poate crea aparenţa de răspuns la nevoia de dreptatea socială, ca aşteptare individuală şi colectivă, însă riscă să fie un răspuns emoţional, volatil, păgubos pe termen lung şi cu potenţial de perturbare a condiţiilor obiective necesare înfăptuirii actului de justiţie de către cei ţinuţi prin lege la aceasta. Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă încrederea că, atât instituţiile media, cât mai ales formatorii de opinie, vectorii de imagine, politicienii şi diverşii specialişti în variate domenii pot da măsura maturităţii, răspunderii şi rolului lor social prin înţelegerea autentică a interesului public în ceea ce priveşte înfăptuirea justiţiei în România”, semnează Judecător Marius Badea Tudose – Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii și Procuror Bogdan Gabor – Vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Redactorul șef exclusivNEWS.ro, Sebastian Popescu a reacționat dur la această declarație de presă trimițându-i un e-mail șefului CSM în care îi spune următoarele:  În loc să ne spuneţi cum să ne facem meseria de jurnalişti şi să ne apostrofaţi că avem neobrăzarea să facem publice abuzurile şi erorile judiciare grave, pe care colegii dumneavoastră judecători şi procurori le comit zilnic, fără să fie traşi la răspundere, mai bine aţi face bine să curăţaţi sistemul judiciar de astfel de ”magistraţi”. Mi se pare penibil să daţi un astfel de comunicat de presă doar că să îi luaţi apărarea Liviei Stanciu. Totuşi nu sunt atât de redus mintal să nu citesc printre rânduri. Credeam că într-un stat de drept, justiţia nu stă şi nu se reduce la un singur om: LIVIA STANCIU. Dacă nu aveţi curajul să va exercitaţi atribuţiile potrivit legii, ci doar să certaţi presa şi pe cei care îndrăznesc să va critice, plecaţi din CSM, cu tot cu restul echipei de şoc care nu vrea să vadă cum acest sistem judiciar nu mai are nicio legătură cu statul de drept ci cu statul de DREPŢI.

CSM nu vrea să vadă abucurile fără margini din cazul Rarinca. După ce Judecătorul Dorel a admis în mod ilegal și abuziv, cererea DNA de rejudecare a hotărârii definitive și irevocabile dată de Curtea de Apel București pe 20 iunie 2015, privind achitarea Marianei Rarinca, iese la iveală acum și cine a judecat cererile de recuzare a completului.

Atât Dorel Matei cât și Anamaria Trancă au fost recuzați de Mariana Rarinca. Stupoare, cererile de recuzare a celor doi judecători au fost judecate de ce doi.

Anamaria Trancă, colega de complet a lui George Dorel Matei în dosarul nr. 3302/2/2015 privind contestația în anulare a DNA in cazul “Rarinca”, este magistratul care a respins cererea de recuzare a lui George Dorel Matei.

Cererea de recuzare a Anamariei Tranca a fost respinsa de nimeni altul decât colegul ei de complet, George Dorel Matei! Nici în urma unui astfel de abuz incredibil, CSM nu mișcă în front, astfel că pe 21 august, cei doi judecători vor rejudecat dosarul Marianei Rarinca cu misiunea dea o condamna la închisoare.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>