Breaking news

Bătaie de joc. Cătălin Teodorescu, scăpat a doua oară de arestare de colegii din Parlament

Cătălin Teodorescu, colegul de șpagă al lui Ioan Oltean, a fost scăpat miercuri, a doua oară de arestare de colegii din Parlament. Dacă în urmă cu un an de zile a fost scăpat pentru un singur vot, azi, deputatul PNL a scăpat de arestare pentru că deputații au dat bir cu fugiții ca să nu mai fie cvorumul necesar de ședință.

catalin teodorescu - deputat pdlPNL face scut în jurul lui Cătălin Teodorescu a doua oară și îl scapă de cătușele DNA. La doar o oră de la încuviințarea reținerii și arestării lui Ioan Oltean, deputații l-au scăpat pe Cătălin Teodorescu.

Din cei 382 de deputați, la ședință au spus prezent 312, dar au votat doar 264. Un vot a fost anulat, 153 au votat pentru arestare și 110 împotrivă.

Pentru că cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive venită de la DNA, trebuia să fie adoptată cu votul majorității deputaților prezenți, adică 312, Cătălin Teodorescu a fost scăpat din nou de cătușe. Mai erau necesare doar 4 voturi pentru ca deputatul să poată fi arestat în același dosar de la ANRP.

Pe 27 noiembrie 2015, Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruța Kövesi l-a sesizat pe procurorul general al P.Î.C.C.J pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a doi deputaţi, respectiv:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunile trafic de influență şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.  Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță. De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii. Cele două cereri de încuviințare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. Cererilor transmise le-au fost atașate referatele întocmite de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție care efectuează cercetări în cauză, împreună cu dosarul cauzei, în copie certificată”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Pe 3 decembrie, deputatul PDL Cătălin Teodorescu scăpase de arestul preventiv la un vot. Însă după verificări, s-a constatat că deputatul UDMR Marko Attila, care fusese  trecut prezent dar era absent.

Comisia de numărare a voturilor a constatat, în urma reverificării prezenţei la vot, că au fost prezenţi 291 de deputaţi şi nu 292, cum a apărut iniţial în procesul verbal, deoarece dintr-o eroare materială, secretarul Camerei, care a a făcut atunci prezenţa, l-a trecut prezent pe Marko Attila, deşi acesta nu se afla în ţară.

Ca urmare, numărul celor prezenţi este mai mic cu unul şi, cu 291 deputaţi prezenţi, 146 voturi pentru şi 101 împotrivă, se constată că a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru a încuviinţa arestarea preventivă a deputatului Teodorescu, a menţionat comisia de numărare a voturilor.

În urma acestor verificări, Comisia Juridică a decis luni că deputatul PDL trebuie să își piardă imunitatea parlamentară.

Astfel că, plenul Camerei Deputaților a aprobat corectarea ”erorii materiale” din procesul de vot de săptămâna trecută, asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive a lui Cătălin Teodorescu, modificând decizia de respingere şi constatând încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

Deputaţii au aprobat această decizie de eroare materială cu 199 voturi pentru, 6 împotrivă, 58 abţineri, modificând hotârârea luată în data de 3 decembrie, când a fost respinsă încuviinţarea arestării preventive a lui Teodorescu.

Liderul deputaţilor PDL Tinel Gheorghe a contestat această procedură de a vota corectarea erorii materiale, arătând că în ziua de 3 decembrie au fost trecuţi prezenţi şi alţi doi deputaţi care nu se aflau în sală, cum ar fi Mircea Dolha, aflat în straăinătate şi Mircea Roşca care este arestat.

Vă aduc la cunoştinţă că şi Mircea Dolha şi Mircea Roşca au lipsit şi au fost trecuţi prezenţi, Dolha era în concediu în străinătate, iar Roşca era arestat. Aţi votat o eroare”, a spus liderul PDL.

Preşedintele de şedinţă Miron Mitrea i-a spus că ”dacă este nevoie se vor face din nou corecturile necesare”.

Deputaţii au aprobat, cu 194 voturi pentru, 2 împotrivă şi 44 abţineri, şi corectarea „erorii materiale” şi în cazul procesului de vot în cazul încuviinţării arestării preventive a deputatului Marko Attila, dar în această situaţie nu a fost modificată decizia de încuviinţare a arestării preventive a acestuia.