Breaking news

Băsescu:CSM să aleagă procurorii șefi de la parchetul general și DNA

Trăian Băsescu insistă ca CSM să numească procurorii șefi, deși legea prevede că acest atribut îi revine Ministrului Justiției. Crin Antonescu și Victor Ponta nu sunt de acord cu propunerea președintelui.

basescu - cotroceniÎn drum spre Chile, Băsescu le-a povestit jurnaliștilor care-l însoțesc în avion că le-a propus lui Ponta și Antonescu ca CSM să numească procurorul general şi a procurorului-şef al DNA. Iar cele două persoane să fie acceptate fără rezerve de către Ministerul Justiţiei şi Presedinţie.

„Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, soluţia ar fi să avem încredere în CSM şi noi să ne angajăm să respectăm recomandările”, a spus Băsescu.

Băsescu a spus că această soluţie poate fi funcţională dacă Guvernul şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, se vor pune de acord cu el să accepte din start cele două persoane selectate de CSM.

Adică CSM să numească pe cine dorește Băsescu iar Mona Pivniceru să încalce cu bună știință legea și să accepte tacit cele două propuneri.

Băsescu se întinde și spune că la fel să se procedeze și cu adjuncții șefii parchetelor, adică să fie numiți tot de CSM.

Ca justificare a propunerii Băsescu a băgat la înaintare raportul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta săptămâna viitoare, a subiectului nominalizării celor doi procurori şefi.

Băsescu a precizat jurnaliștilor că el are ultimul cuvânt în privința numirilor la șefia parchetelor.

Pe 18 ianaurie, Băsescu a respins propunerile Minsitrului Justiției de numire în fruntea parchetelor pe Ioan Irimie și Tiberiu Mihai Nițu, motivând că procedura de selecție nu a fost transparentă.

Încă din 4 ianuarie, de la seșdința  CSM a spus că potrivit Constituţiei propunerile pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA trebuie să fie făcute de CSM şi nu de către Ministerul Justiţiei.

Însă Mona Pivniceru îl pune la colț pe Băsescu acuzându-l că nu știe ce vorbește, întrucât Constituția spune una, legea care reglementează numirile procurorilor șef este perfect constituțională fiind supusă controlului de constituționalitate la CCR.