Breaking news

Băsescu spune că următorul obiectiv al României este Unirea cu Republica Moldova

loading...

Unirea României cu Republica Moldova, acesta este următorul mare obiectiv al țării noaste. Anunțul a fost făcut miercuri seară la TVR 1, de către Președintele Traian Băsescu.

basescu - moldovaDupă intrarea în NATO şi intrarea în Uniunea Europeană, România are ca proiect fundamental de ţară unirea cu Republica Moldova. Asta a spus Băsescu, miercuri seara Televiziunea Națională

”Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunţa. Nu mizez neapărat pe oamenii politici pentru viitor în această direcţie, deşi toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost cu gândul că poate cândva ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (…) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face. România a avut un proiect fundamental de ţară, intrarea în NATO. A avut un al doilea proiect fundamental – intrarea în Uniunea Europeană, cred că al treilea proiect fundamental trebuie să fie unirea cu Republica Moldova. Indiscutabil. Sigur, nimeni nu spune să se facă brutal, pentru că nimic nu se poate face împotriva voinţei românilor din stânga şi din dreapta Nistrului. Ai fi caraghios să iei un Parlament unde ai o majoritate să spui ‘Hai să dăm un vot!’ Şi? Nu se întâmplă nimic dacă românii de pe cele două maluri nu vor. Esenţial acum, şi asta este forţa noastră regională, să spunem, şi de convingere, este să fim avocaţii Republicii Moldova pentru drumul către UE. Vilnius nu înseamnă la orizont Uniunea Europeană, înseamnă un început de drum. De la parafarea acordului de asociere şi a acordului de liber schimb pe care o va face Republica Moldova poimâine, la Vilnius, şi până la o eventuală integrare sunt cel puţin 10 ani. În aceşti 10 ani trebuie să fim pregătiţi. S-ar putea să fie un moment în care şi românii din Republica Moldova să vrea acest lucru”, a spus Traian Băsescu, la emisiunea ”La vârf”  de la TVR 1.

Întrebat dacă asumarea proiectului prezintă riscuri, şeful statului a răspuns: Când discutăm de riscuri, problema este cât de oportun este să spui aşa ceva la un moment dat. Eu cred că acum este oportun să o spunem că avem acest obiectiv dacă vor vrea moldovenii. Sunt convins că, dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune “DA” fără să ezite. Păi cine-mi poate împiedica un interes naţional, în orice organizaţie aş fi…

Întreba  de moderatorul emisiunii, Mihai Rădulescu, dacă s-a consultat cu diplomaţia românească în privința Unirii cu Moldova,  Băsescu a spus: Cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. (…) Nu cred că trebuia să iau o aprobare de undeva… Credeţi că domnul Corlăţean nu ar fi pentru unirea celor două state româneşti.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>