Breaking news

Băsescu respinge bugetul Ponta din cauza accizei la carburanți

Băsescu va respinge bugetul Guvernului Ponta, dacă acesta va include acciza de 7 cenți pe litrul de carburant. Președintele a spus că este de acord cu majorarea salariilor dar nu cu creșterea taxelor.

ponta - basescu - bugetTraian Băsescu a anunțat duminică seară într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni că va retrimite bugetul pe 2014 înapo la Parlament, dacă acesta va conține majorări de taxe.

Susţin fără rezerve indexarea pensiilor cu 3,76%. Susţin acordarea burselor pentru medicii rezidenţi. Este un lucru foarte bun creşterea salariului minim. Aduce venituri suplimentare prin CAS în bugetul de stat şi diminuează evaziunea fiscală. Foarte bună e şi creşterea venitului minim garantat cu 5%. A venitul momentul să plătim deciziile judecătoreşti pentru tăierile din salarii. Dacă nu se renunţă la creşterea accizei pe combustibil, voi trimite înapoi bugetul de stat. După care, e posibil să îl atac şi la CCR. Sunt soluţii mult mai multe în buget. Având în vederea creşterea extrem de mică, aş fi foarte prudent în ceea ce priveşte măsurile de creştere a fiscalităţii. Sunt convins că introducerea de noi poveri fiscale, nu face decât să amâne şansa de relansare pe care România o are”, a declarat Băsescu.

Președintele a ținut să precizeze faptul că din păcate: Costul nu va creşte numai cu 7 eurocenţi. Se adaugă TVA de 24%. Face 8,68 euricenţi. Guvernul modifică modul de calcul al accizelor utilizând cursul de schimb din 2012, contrar reglementărilor europene. Utilizează o rată de schimb mai mare. Utilizează şi o inflaţie de 4,77%. Efectele vor fi foarte rele în buzunarul fiecăruia. Vor afecta intreprinderile mici şi mijlocii, marile companii de transport. S-ar putea să fie multe falimente din cauza creşterii preţului la combustibil. Firmele mici şi companiile de transport vor fi foarte puternic afectate.

Băsescu a mai spus că nu are nicio bătălie politică cu nimeni și l-a acuzat pe Ponta că nu respectă legea: Nu am nicio bătălie politică cu nimeni, dar îmi exercit atribuţiunile constituţionale în favoarea românilor şi nu în favoarea partidelor. Dacă ar vrea să avem o bună colaborare, premierul ar trebui să facă 2 lucruri: să respecte legea şi să respecte instituţiile statului. În acel moment, relaţiile dintre noi ar fi perfecte. Atunci când tu, ca prim ministru, nu respecţi legea, degeaba ai o majoritate. Degeaba îţi votează Parlamentul momenrandumul Rompetrol, dacă nu respecţi Constituţia. Ponta nu înţelege Constituţia. Aşa e când îţi iei doctoratul şi nu ştii ce scrie în el.

După care, Băsescu i-a făcut o propunere premierului: Îi propun lui Ponta să renunţe la această acciză, având în vedere efectele rele pentru economie şi să privească în propriul buget. Creştere de buget de 1,22 miliarde la Ministerul Dezvoltării. Nu ai dreptul să conduci o ţară şi să pui biruri pe populaţie ca să îi fie bine partidului. Am experienţa măririi TVA-ului. A fost una din marile erori, trebuia găsită altă soluţie. Am trăit toţi creşterea TVA cu 5 procente. Creşterea preţului la combustibil ar fi de 8%. E necinstit. E motivul pentru care voi trimite înapoi bugetul Parlamentului.

>