Breaking news

Băsescu refuză să promulge legea privind reducerea CAS cu 5%

Traian Băsescu a anunțat miercuri, într-o declaraţie de presă, că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5%, pe motiv că este o măsură electorală care va afecta creșterea economică a României.

basescu baniBăsescu a declarat, miercuri seară, că invită la consultări Guvernul Ponta, pe marginea reducerii CAS cu 5%, pe motiv că acestă măsură nu este benefică pentru economie.

Președintele a spus că nu va promulga legea până nu va avea o discuţie serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată reducerea CAS.

”Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării şi, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI şi stabilitatea fiscală şi bugetară a ţării. Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi de reducere a CAS şi, din acest motiv, voi uza de articolul 86 din Constituţie şi voi invita Guvernul la consultări, articolul spune că preşedintele poate consulta Guvernul în probleme urgente sau probleme de importanţă deosebită. În momentul de faţă, avem un deficit pentru anul acesta la fondul de pensii de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăţi adaugă la deficitul de 12,5 miliarde încă 5 până la 5,5 miliarde de lei”, a spus Băsescu.

El a a mai arătat că legea nu propune reducerea CAS la salariaţi, ci la societăţi, deci salariaţii nu au niciun avantaj.

Guvernul Ponta a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5% a CAS la angajator de la 1 octombrie 2014. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Premierul Ponta a declarat miercuri seară la Antena 3 că Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta preşedintele cu Executivul: Eu am avut întotdeauna şi cât voi fi prim-ministru voi avea aceeaşi atitudine: nu a fost niciodată şi nici nu va merge, cât sunt eu prim-ministru, Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piaţa Victoriei, dacă vrea preşedintele, să avem tot felul de invitaţi pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii, însă în această situaţie concretă dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea şi în unanimitate.

Ponta a pus că dacă preşedintele nu promulgă proiectul de lege, acesta va intra totuși în vigoare de la 1 octombrie, întrucât Parlamentul îl poate vota din nou în septembrie pentru a fi aplicat din octombrie.

>