Breaking news

Traian Băsescu a promulgat bugetul de stat pe 2014

Președintele României, Traian Băsescu a anunțat miercuri seară, într-o declarație de presă susținută la Palatului Cotroceni, că a promulgat bugetul de stat pe 2014, ca urmare a deciziei Guvernului Ponta de a amâna cu trei luni introducerea accizei la carburant.

basescu conturi bancareBăsescu are câștig de cauză și în problematica taxei pe carburant de 7 eurocenți pe litru. Șantajul cu nepromulgarea bugetului de stat pe 2014 a dat roade și Guvernul Ponta a decis amânarea până la 1 aprilie a introducerii taxei pe carburant.

Am convocat această mică declarație de presă pentru a vă informa că am promulga bugetul de stat. Am făcut acest lucru pentru că Guvernul a fost de acord să amâne cu 3 luni intrarea în vigoare a accizei pe carburant. Față de 2,4 miliarde de lei cât era prevăzut în bugetul de stat de pe urma acestei taxe suplimentare, suspendarea aplicării pe 3 luni înseamnă 600 milioane lei mai puțin în bugetul de stat. Este o sumă foarte mică față de excesele din bugetul de stat, fie că vorbim de banii de la ministerul domnului Dragnea, fie că vorbim de minimalizarea unor încasări cum ar fi taxa pe stâlp, care este de doar 480 milioane, însă se pot lua 2 miliarde pe această taxă. Deci sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă barbară să nu fie introdusă. Obiectivul meu a fost pentru a corecta o greșeală. În opinia mea FMI, UE și Guvernul au greșit”, a declarat Traian Băsescu.

După care, Băsescu a precizat faptul că: sunt convins că taxa poate fi evitată complet și acesta va fi obiectivul meu în discuțiile cu FMI și UE. Eu nu voi valida nicio scrisoare în condițiile în care se va pune problema unei taxe pe combustibil. Mă bucură faptul că în cele din urmă Guvernul a adoptat o decizie înțeleaptă și asta creează premisele unei colaborări cu președenția pentru relansarea economiei. Am convingerea că cele trei luni vor fi pentru totdeauna. 

Președintele a dialogat apoi cu jurnaliștii întrebându-i când ar fi prima zi în care ar intra noua taxă: când i s-a spus că data e 1 aprilie, Băsescu a replicat, râzând: sigur e o păcăleală…e o poantă.