Breaking news

Băsescu oferă UDMR legea minorităților pentru ca ungurii să voteze regionalizarea

PDL și Traian Băsescu fac o propunere interesantă celor de la UDMR. Le promit că dacă vor vota varianta de regionalizare, guvernul își va asuma răspunderea pe legea minorităților în varianta propusă de UDMR.

regionalizarePentru ca asumarea răspunderii guvernului pe legea privind reorganizarea teritorială a României să nu întâmpline opoziția UDMR, PDL oferă maghiarilor și asuparea răspunderii pe legea minirităților.

Mai mulți lideri UDMR s-au opus variantei propuse de Traian Băsescu privind regionalizarea țării, întrucât ținutul secuiesc este înglobat într-un megajudeț ce ar urma să aibă capitala la Brașov. O atfel de propunere nu este pe placul ungurilor care vor să aibă o regiune separată numită ”Ținutul Secuiesc”, care să fie formată din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Propunerea PDL va fi discutată marți în ședința coaliției de guvernare. Potrivit documentului, numărul Consiliilor Judeţene (CJ) va fi redus la opt, atribuţiile actualelor CJ-uri urmând a fi preluate de consiliile locale. Cele opt noi CJ-uri vor fi conduse în continuare de un preşedinte ales uninominal şi de un număr de consilieri stabilit, astfel încât fiecare dintre actualele judeţe să fie reprezentate.

Liderii UDMR au fost luați prin surprindere de propunerea PDL-iștilor cu privire la legea minorităților și nu au dorit să aibă vreo reacție, așteptând să se discute propunerea în coaliție.