Breaking news

Băsescu nu exclude ca în campania electorală să fi utilizat bani din șpăgi

loading...

Traian Băsescu nu exclude posibilitatea ca în campania sa prezidenţială din 2009, să se fi utilizat “bani dubioşi ca provenienţă”, mai exact din șpaga luată de Dorin Cocoș și Elena Udrea în afacerea cu licențe Microsoft.

basescu - baniTraian Băsescu a declarat marți seară la emisiunea ”Ultimul cuvânt” de la B1 TV, că nu exclude posibilitatea ca în campania lui electorală din anul 2009 să fi fost utilizați și bani murdari.

”Mi-ar părea rău ca în campania mea să se fi utilizat bani dubioşi ca provenienţă, dar nu exclud. Eu spun de mult că trebuie schimbată legea de finanţare a partidelor. (…) La PDL nu se punea mâna pe bani. Dacă voia cineva, dacă venea la mine şi spunea: Vreau sa sponsorizez campania….Fugi la casierie, băiatule!”, a declarat Traian Băsescu.

Precizarea lui Băsescu a fost făcută după ce moderatorul Cătălin Striblea l-a întrebat în legătură cu denunțul lui Dorin Cocoș de la DNA, în care fostul soț al Elenei Udrea a spus că a finanțat campania PDL din 2009 de la prezidențiale.

”Precizez că am sprijinit campania electorală din anul 2009 pentru a obţine sprijinul Guvernului în vederea derulării acestui contract. În acest sens, am fost sprijinit de către Vasile Blaga şi Elena Udrea.  Într-o discuţie cu Vasile Blaga mi s-a comunicat că trebuie să plătesc contravaloarea produselor din lista menţionată, precizându-mi că suma ajunge la 3 milioane de euro. I-am solicitat lui Dinu Pescariu să efectueze următoarele plăţi – un avans de 500.000 de euro către o firmă chinezească, Shanzen, pentru următoarele produse: 300.000 de geci, 1.000.000 de pixuri, 300.000 de umbrele, 300.000 de fesuri,  300.000 de fulare, 1.000.000 de brichete. 600.000 de euro i-am depus în tranşe la sediul PDL din Modrogan. Mai precis, i-am remis domnului Ivaşcu, la solicitarea domnului Vasile Blaga”, scrie Cocoș în denunțul de la DNA.

Și ca să o dea cotită, Băsescu a spus că finanţarea campaniilor de la bugetul de stat ar elimina problematica sponsorizărilor: Avem o problemă cu finanțarea partidelor, până nu o facem bugetară, toți oamenii care fură bani se vor înghesui să finanțeze partidele. Politicienii ori decid finanțarea de la buget, oricât se supară ziariști, populație, este un pas înainte spre asanarea corupției care generează resurse financiare pentru partid. Campania din 2009, cu nouă candidaţi la preşedinţie reprezentând partide şi trei independenţi, în total 12, a costat după Autoritatea Electorală Centrală 18 milioane de lei. Campania din 2014, cu 10 candidaţi ai partidelor şi cu patru candidaţi independenţi, a costat jumătate, 9,6 milioane de lei. Avem o problemă cu finanţarea partidelor. Până nu o facem bugetară, toţi oamenii care fură bani se vor înghesui să finanţeze partidele.

loading...