Breaking news

Băsescu, la un pas de a fi interzis în Republica Moldova pentru că vrea Unirea cu România

Partidul Social Democrat din Republica Moldova a depus la Parchetul General o sesizare pe numele lui Traian Băsescu, ca urmare a declarațiilor făcute de președintele României privind Unirea celor două țări. PSD cere interzicerea accesului lui Băsescu pe teritoriul Republicii Moldova.

basescu - republica moldovaLuni, PSD din Republica Moldova a înregistrat la Procuratura Generală de la Chișinău, o plângere pe numele lui Băsescu. Moldovenii cer ca Băsescu să fie cercetat penal pentru că vrea Unirea României cu Republica Moldova.

Partidul Social Democrat a solicitat Procuraturii Generale să ia măsuri cu privire la declaraţiile Preşedintelui României, Traian Băsescu, care tot mai des insistă asupra unirii statelor noastre, astfel denigrînd statalitatea şi suveranitatea RM. În demersul său, PSD consideră că deşi Traian Băsescu este cetăţean străin, toate expunerile sale cad sub incidenţa Codului Penal, art. 341 şi art. 346, şi încalcă flagrant prevederile constituţionale ale Republicii Moldova. Social-democraţii consideră că prin atitudinea şi nerespectul faţă de cetăţanii Moldoveni, Trăian Băsescu ar fi trebuit să fie lipsit de dreptul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, iar instituţiile abilitate să aibă grijă de aceasta. În acelaşi timp, reprezentanţii mass-media trebuie să fie mai precauţi în difuzarea şi tirajarea anumitor declaraţii instigatoare, mai mult ca atît, că expunerile preşedintelui României au fost împotriva statalităţii Republicii Moldova şi a cetăţenilor moldoveni”, se arată în comunicatul de presă al PSD Moldova.

Decizia PSD Moldova vine după ce Premierul Iurie Leancă a declarat pe 24 decembrie că: Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declarația premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o țară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău.

Pe 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Băsescu a spus că: următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Republica Moldova.

>