Breaking news

Scandal Băsescu-Ponta pe marginea ordonanței de urgență privind majorarea taxelor

loading...

Scandal între Băsescu și Ponta pe marginea ordonanței de urgență privind dreptul Guvernului de a emite ordonanțe în timpul vacanței parlamentare.

ponta vs basescuPactul de coabitare dintre Băsescu și Ponta este pe cale să devină istorie. Scandalul dintre președinte și premier a pornit după ce Ponta a spus că nu poate emite ordonanțe de urgență prin care să reglementeze taxele locale, din cază că Băsescu nu a promulgat legea ce-i permite guvernului să emită ordonanțe în vacanța parlamentară.

Declarațiile premierului survin ca urmare a solicitărilor venite din partea primarului Emil Boc, care cere o ordonanță prin care autoritățile locale să nu fie obligate să majoreze taxele.

În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele locale, Biroul de presa al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial. Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”, se precizează în punctul de vedere al Guvernului.

Urmare a acestui comunicat al guvernului, Băsescu a dat replica tot printr-un comunicat de presă în care face apel la un limbaj decent din partea Executivului și să nu mai arunce vina pe alte instituții.

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii. Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>