Breaking news

Băsescu despre USL: Constituţia vorbeşte de partidul cu 51 de procente, nu de alianţe

Traian Băsescu a declarat pentru prima oară, clar şi răspicat, că după alegerile parlamentare din 2012 nu are de gând să cedeze puterea şi să numească un premier de la USL, chiar dacă Uniunea Social Liberală va obţine peste 51 de procente.

traian-basescu-victor-ponta-crin-antonescu-usl-constitutia-alegeri-parlamentare-2012-majoritate-guvern-coalitie-prim-ministru-premierTraian Băsescu a explicat că nu va numi un prim-ministru de la USL decât dacă partidele care compun uniunea ar fuziona. „Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Dacă fuzionează şi obţin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianţă, însă, au o mare problemă„, a declarat Băsescu la o emisiune de la postul de televiziune B1.

Reacţia co-preşedintelui USL, Victor Ponta

Victor Ponta, persoana propusă în acest moment de USL pentru funcţia de Prim-Ministru al României, a declarat că este puţin probabil ca Traian Băsescu să comită o asemenea faptă, care ar echivala unei “lovituri de stat”.

Victor Ponta spune că în situaţia în care USL ar obţine 50% plus unu dintre mandate, iar Băsescu ar refuza să numească un premier al majorităţii, acesta ar trebui “suspendat, judecat şi băgat la închisoare pentru lovitură de stat”.

victor.pontaPreşedintele PSD consideră că declaraţia lui Traian Băsescu nu va fi pusă în aplicare şi reprezintă numai o încercare de a-i motiva pe membrii PDL şi de a-i determina să strângă rândurile pentru alegerile din 2012. Totodată, spune Victor Ponta, această declaraţie este menită să demoralizeze electoratul simpatizant USL şi alegătorii indecişi.

Ce statuează Constituţia României şi legislaţia în vigoare?

Art. 103, alin. 1 din Constituţie prevede că “Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.”

Legea partidelor politice, nr. 14 / 2003, statuează la art. 36: “Dacă niciunul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentară pot constitui coaliţii pentru asigurarea guvernării. […] ” Trebuie menţionat că prin expresia “majoritate absolută” se înţelege 50% plus unu din numărul total al deputaţilor şi al senatorilor aleşi.

Până la acest moment s-a considerat că alianţele electorale încetează să existe imediat după momentul alegerilor parlamentare, în vreme ce alianţele politice (aşa cum este USL) sunt asimilate partidelor politice, sub aspectul regimului de calcul al majorităţii parlamentare.

Totuşi, indiferent de faptul că legea 14 / 2003 şi Constituţia nu fac referire explicită la rolul post-electoral al alianţelor politice, Traian Băsescu nu ar putea să impună alt premier decât cel al majorităţii parlamentare constituite. Altfel, ar risca să fie suspendat şi, ulterior, demis prin referendum.

În situaţia în care Traian Băsescu refuză propunerea de prim-ministru, venită din partea majorităţii parlamentare, şi înaintează Parlamentului o altă propunere, deputaţii şi senatorii vor respinge solicitarea de învestitură. Pasul imediat următor ar fi suspendarea Preşedintelui României, cu votul majorităţii deputaţilor şi a senatorilor aleşi. Pe această cale, atât PDL-ul, cât şi Traian Băsescu ar pierde puterea: PDL în cadrul alegerilor parlamentare, iar Traian Băsescu în cadrul referendumului. Acesta este singurul parcurs posibil, în cazul respingerii propunerii de prim-ministru venită dinspre majoritatea parlamentară. Este puţin probabil ca Traian Băsescu să participe cu bună ştiinţă la propria sa înlăturarea din funcţia pe care o ocupă. Lucrurile s-ar putea complica însă dacă USL nu ar obţine 50% plus unu dintre mandate.