Breaking news

Traian Băsescu dă undă verde urmăririi penale lui Videanu și Silaghi

Președintele României, Traian Băsescu a avizat favorabil solicitarea DIICOT privind urmărirea penală a foștilor miniștrii, Adriean Videanu și Ovidiu Silaghi.

videanu basescu si silaghiBăsescu, a transmis duminică, 8 septembrie, ministrului Justiţiei, Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmărire penală pentru Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din data de 2 septembrie 2013 privind formularea cererii de urmărire penală faţă de Videanu.

Videanu și Vosganian sunt acuzați că în perioada 2006-2010, când au fost Miniștrii ai Economiei au semnat șase ordine și trei memorandumuri prin care au acordat gaze ieftine firmelor lui Ioan Nicolae.

„În perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de miniştri ai economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE şi au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

DIICOT mai precizează faptul că: Activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcţia dorită de interesele grupului infracţional. Deopotrivă, prin acţiunile grupului infracţional a fost împiedicată desfăşurarea normală a activităţii SNGN ROMGAZ SA creându-se astfel dificultăţi semnificative în buna desfăşurare a activităţii acestei societăţi. Astfel, a fost creată o stare de fapt  de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale.

La fel a procedat Băsescu și în cazul lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, dând undă verde anchetei penale ca urmare a solicitării DNA în dosarul de luare de mită de la omul de afaceri Nelu Iordache.