Breaking news

Băsescu îi cere lui Ponta retragerea proiectului Roșia Montană din Parlament

Președintele României, Traian Băsescu a solicitat Guvernului Ponta să retragă din Parlament, proiectul de lege privind Roșia Montană pe motiv că este neconstituțională.

basescu si parlamentulLuni seară, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni, Băsescu a spus că proiectul de lege privind Roșia Montană este neconstituțional și că va fi respins de CCR.

Am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract şi acest lucru este confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale prin deciziile sale, numărul 600 din 2005, 970 din 2007. De aceea am prevenit public Guvernul asupra neconstituţionalităţii acestui proiect de lege. Această lege a fost declanşatorul disputelor publice pe care le avem în momentul de faţă între cei care optează pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană şi cei care optează pentru neexploatarea aurului de la Roşia Montană în condiţiile tehnice anunţate. Riscul este ca timp de încă o lună, o lună şi jumătate această dispută din societatea românească să continue pe baza faptului că avem în Parlament o lege, iar după o lună, o lună şi jumătate, două luni să constatăm că ceea ce au votat parlamentarii, dacă vor respecta instrucţiunile de partid, să fie declarat neconstituţional.”, a declarat Băsescu.

Băsescu a mai precizat că: Premierul nu se limitează doar la această încălcare a Constituţiei prin anexarea contractului la proiectul de lege pe care l-a trimis. Putem constata în corpul acestui proiect de lege că prin lege se modifică licenţa, ceea ce este un atribut al executivului şi nu al Parlamentului. De asemenea, Roşia Montană Gold Corporation primeşte dreptul de a face exproprieri, ceea ce este absolut neconstituţional ca o firmă privată să exproprieze, să facă exproprieri de interes public. Un lucru extrem de grav care de asemenea este un atribut al executivului, până la urmă, dar încalcă articole de Constituţie, prin această lege se permite ca ANRM să prelungească licenţa până la 20 de ani, deşi în momentul de faţă legea permite prelungiri de licenţă până la maxim 5 ani. 

Președintele a spus că toate aceste aberații din lege l-au determinat să: afirm că legea este neconstituţională şi nu a fost nicidecum o indicaţie pentru Curtea Constituţională, pentru că această Curte are deja o jurisprudenţă şi când o ştii, este uşor să anticipezi ce se va întâmpla.

Tocmai pentru a nu se ajunge la respingerea legii la CCR, Băsescu i-a cerut premierului să retragă actul normativ din Parlament.

Cred că soluţia corectă pentru premier este să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societăţii, atâta timp cât proiectul se află în Parlament – unii cer adoptarea proiectului, alţii cer să nu fie adoptat proiectul – şi după o lună jumătate-două de proteste şi dispute în societate, vom afla că legea e neconstituţională. Ar fi un dezastru! Ce ar mai înţelege societatea? De asemenea, cred că trebuie explicate toate segmentele acestei exploatări şi nu numai aceasta”, a mai spus Președintele României.

Băsescu a precizat că își va utiliza dreptul constituțional de a contesta la CCR, legea privind Roșia Montană dacă ea trece de Parlament.