Breaking news

Traian Băsescu vrea renegocierea acordului cu FMI

Președintele României, Traian Băsescu atacă Guvernul Ponta din cauza acordului negociat cu FMI și Banca Mondială și cere renegocierea acestuia.

basescu conturi bancareBăsescu spune că negocierea Guvern – instituţii financiare internaţionale a fost „de proastă calitate“, care nu dă şanse economiei româneşti. Drept urmare, cere Guvernului României să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI.

”Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o, cred, primul, n-o spusese încă nici Consiliul Fiscal, nici alte structuri din mediul de afaceri, dar o spun şi acum: este o negociere de proastă calitate care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar cel mai grav lucru este că măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt nici în scrisoare foarte clar definite, lasă loc la mult arbitrariu şi, în mod categoric, vor fi o frână pentru evoluţia economică a României. De aceea, public, rog Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu Fondul, UE şi Banca Mondială, iar dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie. Cu certitudine sunt soluţii şi să-i ajutăm pe cei cu cele mai slabe venituri şi să indexăm pensiile, pentru că este în lege şi asta nu poate fi discutată, dar şi să lăsăm economia, să-i dăm o şansă să-şi reia creşterea consistentă. Creşterile de 1-2% sunt creşteri care seamănă mult mai mult a stagnare decât a creştere, iar creşterea de anul ăsta ne-o dă pur şi simplu agricultura, şi nu economia”, a spus Băsescu, vineri seară, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni.

La nici două ore, după declarațiile lui Băsescu, premierul Victor Ponta a declarat că se lipseşte de experienţa preşedintelui Traian Băsescu în negocierile cu FMI, dând ca exemplu majorarea TVA cu cinci procente în 2010 şi tăierea salariilor şi a pensiilor.

Doamne fereşte! Eu ştiu cum a negociat domnul preşedinte Băsescu în 2010, când a tăiat pensiile şi salariile şi a mărit TVA. Acum văd că propaganda e cu taxe. Care taxe? Nu am mărit nici TVA, nici cota unică. Ori Traian Băsescu a mărit TVA cu cinci procente şi a tăiat salariile şi pensiile. Aşa expertiză, mă lipsesc, ca să fiu sincer”, a declarat Victor Ponta.

În urma finalizării negocierilor cu FMI, premierul Victor Ponta a anunțat majorarea salariului minim brut anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Profesorii debutanți și medicii rezidenți ar putea să primească mai mulți bani la salariu.

Guvernul anunță o ploaie de taxe și impozite de la 1 ianuarie 2014. Prețul carburanților va exploda din cauza accizei suplimentare de 7 cenți pe litru.

Ca măsuri de creştere a veniturilor vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut o cotă şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică. Vom introduce un impozit pentru construcţiile speciale – şi aici domnul vicepremier vă va da detalii la ce tipuri de construcţii ne referim, nu e vorba de construcţii de locuinţe, ci e vorba despre persoane juridice şi despre construcţiile civile cu un anumit caracter, o creştere a redevenţelor la resursele minerale cu excepţia petrol şi gaze, de 25%, o acciză de 7 cenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină. Aceste accize şi aceşti bani rezultaţi vor merge în fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, mai concret, pentru marile proiecte de infrastructură rutieră”, a mai anunțat Ponta.