Breaking news

Băsescu către Viktor Oroban: mai ușor cu pianul pe scări în problema naţionalistă

Traian Băsescu a dezvăluit duminică detalii din discuțiile avute cu premierul Ungariei, Viktor Orban, pe marginea scandalului cu arborarea steagului secuiesc.

basescu rade la bruxellesBăsescu a spus că a discutat cu Viktor Orban și a recunoscu că râdea cu acesta pentru că îi spunea oficialului maghiar că mai ușor cu pianul pe scări în privința declarațiilor cu privire la arborarea steagului secuiesc.

Eu soluția o am dinainte ca lucrul să se petreacă, și această soluție este responsabilitate. Știți că în perioadă de criză și istoria e plină de astfel de exemple, promovarea naționalismului este una din soluțiile politicienilor care își asumă o responsabilitate limitată. Cu certitudine au existat mici gesturi reprobabile, dar să promovezi să împingi tema naționalistă într-o perioadă de criză economică, mi se pare un comportament iresponsabil și la Budapesta și la București. Apelul meu la Viktor Orban… E adevărat că râdeam în poză, dar spunând: Uşor cu pianul pe scări în problema naţionalistă. Orban a avut o reacţie pozitivă: Da, trebuie să cerem ambelor părţi o ponderare a mesajului pentru că e uşor să te joci cu astfel de termeni, dar există riscul să nu te opreşti când trebuie şi lucrurile să scape de sub control.’ Asta ar fi un dezastru pentru ambele ţări. Fondul abordării trebuie să fie calm. Faptul că un politician mai excedat stârneşte lucrurile nu e decât o lipsă de probă de maturitate şi responsanilitate”, a spus Băsescu.

Președintele a spus că: niciodată nu voi încuraja folosirea unor însemne ilegale pe instituțiile statului român. Ți-am dat steagul jos nene poți să-l pui la tine în curte, unde vrei, dar nu pe instituțiile publice ale statului.