Breaking news

Băsescu, atac furibund la Procurorul General după ce i-a fost pus sechestrul pe moșia de la Nana

Sechestrul pus pe moșia lui de la Nana, și reclamația făcută de Procurorul General la CSM, l-a scos din minți pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, care l-a acuzat pe Tiberiu Nițu de minciună și l-a amenințat că nu va ține cont de ”sensibilitățile lui”.

basescu - tiberiu nituPe 16 februarie 2015, Parchetul General a pus sechestru asigurator pe 80% din suprafața arabilă a comunei Nana, inclusiv pe terenurile cumpărate de Traian Băsescu, în septembrie 2013, prin intermediul fiicei sale, Ioana Băsescu.

După ce presa a aflat de acest lucru, și informația a făcut înconjurul țării, Băsescu a postat un mesaj pe contul său de facebook în care acuza procurorii că au instiuit sechestrul în mod abuziv și la presiuni politice.

„Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea. Nu exclud posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi. Asta va constata justiţia iar cei care au încălcat legea vor răspunde. Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începînd spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă.  Oare de ce timp de trei ani cît timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a facut nici o investigaţie?”, a scris Băsescu, sâmbătă pe contul său de facebook.

La opt ore de la postarea mesajului pe Facebook, de către Băsescu, Parchetul General anunță că a sesizat CSM.

„Având în vedere aprecierile emise în spațiul public de către domnul Traian Băsescu referitoare la dosarul penal care are ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, județul Călărași, Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să facă următoarele precizări: Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției. În acest context, conducerea Ministerului Public solicită Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, potrivit art. 1 și 30 din Legea nr.317/2004, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Luni, CSM a anunțat că a sesizat Inspecția Judiciară ca urmare a solicitării Procurorului General:  Având în vedere solicitarea publică formulată de conducerea Ministerului Public, vizând mesajul publicat în data de 6 martie a.c., pe contul de Facebook al domnului Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, în legătură cu măsurile procesuale dispuse de procurori în dosarul „Nana”, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară cu efectuarea verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile publice menţionate şi dezbaterea mediatică a acestora, a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor implicaţi în instrumentarea dosarului.

A fost picătura care a umplut paharul lui Băsescu, care a dat în colcot, luni, într-un atac dur la adresa lui Nițu: Unde e geanta? Hai să ne dumirim puțin. Ați citit ce am scris eu pe Facebook? Dacă dvs sau vreun procuror poate să mi spună că n-a existat vreo comisie parlamentară, sau asta e comisie tehnică? A fost o acțiune politică inițiată de premier și materializată prin comisie parlamentară. Baza acțiunii a fost acțiunea parlamentară. Numai puțin, că până nu ne dumirim, riscați să dezinformați românii, cum, de altfel, a făcut-o Parchetul General, ieri. Pentru că eu am făcut referire la acțiunea Parlamentului. De acolo a pornit scandalul Nana. Dacă domnul Nițu crede că a venit vremea în care nimeni să nu îndrăznească să mai exprime un punct de vedere pentru că are dânsul sensiblități, îl anunț că nu voi înceta să îmi exprim punctul de vedere pentru că are sensibilități dânsul. Din punctul meu de vedere, ce are de făcut justiția, are de constatat dacă în procesul de restituire sunt ilegalități. Dacă domnul Nițu s-a simțit implicat politic, e problema dânsului, dar acest proces a avut ca bază o acțiune politică, după care, eu exprim punctul de vedere că nu exclud ca în procesul de restituire să se fi întâmplat ilegalități, sugerez, dacă aș fi Parchet General, aș declanșa proceduri de genul acesta în toată țara. N-aș mai merge deloc înainte cu restituirile, pentru că în interiorul acestui proces, sunt convins, se vor găsi resurse să fie despăgubiți toți cei care nu au fost încă despăgubiți datorită ilegalităților care s-au făcut. Eu sugeram justiției să facă acest lucru în toată țara și dacă se poate să înceapa cu Vrancea și Timiș.

Din cauza sechestrului, Băsescu nu mai poate să își vândă în acest moment, moșia de la Nana.

La începutul lunii februarie 2015, Băsescu ar fi încercat să-și vândă moșia de la Nana, unor afaceriști olandezi.

Niciun centimetru de teren agricol aflat sub sechestru nu mai poate fi înstrăinat până la finalizarea anchetei penale.