Breaking news

Băsescu: Acciza la combustibil este o crimă pentru economie

Traian Băsescu a declarat marți seară într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni că Politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta, împreună cu FMI, este greşită și că acciza la carburanți introduă de la 1 aprilie este o crimă pentru economia României.

basescu - ponta - fmiTraian Băsescu continuă să se opună accizei la combustibil introdusă de Guvernul Ponta de la 1 aprilie, precizând că aceasta va face doar rău economiei României.

Ştiu că este o ordonanţă mult dorită, creşterea de combustibil este mult dorită de salariaţii de la Antena 3 şi de propagandişti, dar ea este o crimă pentru economie. Este împotriva interesului economiei româneşti. Şi o să vă aduc toate argumentele. Eu sper ca ceea ce voi spune să fie dezbătut în primul rând de oameni care înţeleg şi nu de propagandişti. Politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta, împreună cu FMI, este greşită. Ştiu bine această ţară, ştiu bine cum reacţionează economia, ştiu bine cum reacţionează oamenii. Ştiu bine cum reacţionează firmele în general. Deci afirm cu responsabilitatea unui preşedinte: politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de Fondul Monetar Internaţional pentru România este greşită. Ea trebuie imediat ajustată. Şi vă dau argumente: s-au introdus 35 de taxe noi care vizează în mod deosebit administraţiile locale, agricultura ş.a.m.d.; s-a introdus celebra taxă pe infrastructuri, în afara celor 35 de taxe noi, şi s-a introdus începând de astăzi şi taxa suplimentară pe combustibil. Este o povară enormă pentru economie şi, implicit, pentru cetăţeni. Din păcate, nici rezultatele nu sunt conform aşteptărilor, încasările în bugetul de stat”, a spus Băsescu, marți la Cotroceni.

Băsescu critică și FMI pentru că a decis să accepte o astfel de taxă pe spinarea românilor: Mie îmi pare rău, am avut întotdeauna în FMI un partener, dar de data aceasta au greşit. Nu este de conceput să genereze o politică fiscală ca să atingi nişte dorinţe ale unor politicieni, asta însemnând taxe, taxe, taxe şi fără certitudinea că le poţi colecta. Iar cifrele de pe primele trei luni ne arată acest lucru. Soluţia corectă este revenirea la politica sănătoasă a aşezării cheltuielilor în funcţie de venituri certe. Numai aşa ne vom putea încadra în deficitul bugetar planificat pentru acest an fără să generăm dezechilibre macroeconomice. O spun din experienţă şi e un semnal de alarmă de maximă gravitate pe care îl trag. Abordarea Guvernului şi a Fondului a fost: atâţia bani am nevoie, câte taxe trebuie să bag?; am băgat 35, mai intră una pe combustibil la 1 aprilie, mai intră şi cea pe stâlp. Fără să se întrebe cine le plăteşte şi cine le colectează, aceste taxe. 

Și pentru că ordonanța de guvern a ajuns spre aprobare în Parlament, Băsescu a spus că va trimite o scrisoare legislativului în care le solicită să respingă actul normativ: Cred că există o nouă şansă să punem sub semnul întrebării aplicarea accizei la combustibil, pentru că astăzi Ordonanţa de Urgenţă nu a fost adoptată în plenul Camerei Deputaţilor, ci a fost retrimisă la Comisia de buget-finanţe. Din acest motiv, am în pregătire acum o scrisoare ca va pleca înspre Parlament, cu argumentele de ce trebuie respinsă Ordonanţa de Urgenţă de către Parlament. Guvernul şi Parlamentul îşi asumă responsabilitatea, dar rugămintea mea la Guvern şi la Parlament este să se aplece asupra a ceea ce spun. Politica fiscal-bugetară este greşită, ne va duce pe termen mediu la crearea unor mari dezechilibre macroeconomice. În opinia mea, soluţia corectă în acest stadiu este respingerea Ordonanţei de Urgenţă prin care se introduce această taxă şi revenirea la preţurile dinainte. Această taxă este şi o frână foarte puternică pentru economie şi pentru consum. Banii europeni sunt soluţia şi pentru locuri de muncă, şi pentru investiţii. Guvernul şi Parlamentul îşi asumă responsabilitatea, dar rugămintea mea la Guvern şi la Parlament este să se aplece asupra a ceea ce spun. 

În concluzie, Băsescu a spus că: Deci eu mai mult decât să trag public un semnal de alarmă nu mai am ce să fac. Politica fiscal-bugetară este greşită, ne va duce pe termen mediu la crearea unor mari dezechilibre macroeconomice.

>