Breaking news

Băsescu a încălcat legea siguranței naționale și niciun procuror nu s-a sesizat

Dezvăluirile făcute de Traian Băsescu în miezul nopții, luni seară, la Realitatea TV, încalcă legea siguranței naționale, întrucât președintele a venit în platoul tv cu informații secrete, clasificate pe care i le-a arătat și moderatorului Rareș Bogdan. Doi foști șefi SIE, Cătălin Harnagea și Teodor Meleșcanu spun că Băsescu a încălcat legea prin prezentarea de informații clasificate.

traian basescuLuni seară, la emisiunea ”Jocuri de putere” de la Realitatea Tv a spus că Victor Ponta a fost ofiţer SIE, arătând o Hotărâre de Guvern, iniţiată de Teodor Meleşcanu şi semnată de premier, care extindea protecţia acordată ofiţerilor şi la cei care şi-au încetat raporturile cu Serviciul.

Meleşcanu a precizat că nu el a iniţiat Hotărârea de Guvern cu pricina, pe motiv că nu are drept de inițiativă legislativă. Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, l-a acuzat pe Băsescu de faptul că a încălcat, în primul rând, legea 1-1998, adăugând că organismele abilitate ar trebui să ceară o serie de clarificări.

A încălcat legea 1-1998, legea SIE. Nu sunt în poziţia să facem o discuţie constituţională, dar dispoziţiile legii sunt extrem de clare. […] Problema care va trebui să fie soluţionată legal este că preşedintele s-a referit la faptul că preşedintele are copii ale documentelor transmise de SIE, ceea ce este interzis prin lege. Nu ştiu cum se va soluţiona, este interzisă multiplicarea, deconspirarea„, a declarat Meleşcanu.

Fostul șef SIE a făcut referire la articolul 10, alineatul 2 al legii1-1998, care prevede că ”Sursele de informare, metodele şi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni şi în nici o împrejurare„.

Întrebat ce sancţiuni riscă, în acest moment Băseescu, Meleşcanu a răspuns evaziv: Riscă sancţiunile de lege. Nu sunt prevăzute de lege. […] Sancţiunea, o să vedem dacă se va iniţia o procedură. E problema Parchetului dacă se autosesizează. Ar trebui să ceară nişte clarificări organismele care se ocupă de păstrarea secretelor de stat în România.

Întrebat dacă imaginea României va avea de suferit după dezvăluirile făcute de preşedintele Traian Băsescu, Teodor Meleşcanu a explicat că „deconspirarea unor ofiţeri sub acoperire care au avut misiuni” va duce la o reanalizare din partea serviciilor de informaţii internaţionale.

Traian Băsescu este acuzat și de fostul director al SIE Cătălin Harnagea că a încălcat legea deconspirând un ofițer sub acoperire, dacă Victor Ponta a avut această calitate. Harnagea mai spune că președintele ar trebui chemat la Comisia pentru controlul SIE din Parlament.

În schimb, din spatele gratiilor, Dan Voiculescu propune punerea lui Traian Băsescu sub control judiciar. Într-o postare pe blogul personal, Voiculescu susţine că Băsescu a aruncat ţara în haos şi că ultimele sale declaraţii arată că a devenit un pericol pentru siguranţa naţională.

Dan Voiculescu spune că preşedintele poate divulga oricând secrete de stat la care a avut acces în perioada în care a stat la Cotroceni.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu spunea încă de acum patru ani că Băsescu ar fi ofiţer al serviciilor secrete și că ar fi încă activ: Preşedintele Traian Băsescu nu-i liber, e un sclav al celor care i-au dat bani şi sprijin.

„Toată viaţă a fost în Securitate, informator, colaborator, cu acte şi cu documente. (…) În societatea românească există persoane care atacă cu violenţă comunismul, care atacă cu violenţă Securitatea şi care fac acest lucru pentru că ei au rămas activi. Pentru că nu ieşi. Din aceste structuri nu ieşi”, spunea Emil Constantinescu.

Mioara Roman scrie în Ziarul Ring faptul că Traian Băsescu a fost pionul fostului şef SRI, Virgil Măgureanu.

Serviciile au mers din om în om până l-au găsit pe acela care să le facă treaba. Miza principală a ingerinţelor au fost banii. Oricine va veni după cei 10 ani cu Băsescu va fi o pornire de la zero. Băsescu a dat România înapoi cu zeci de ani şi a schimbat în rău mentalul colectiv, s-au creat reţele şi sfere de influenţă şi corupţie. Au dispărut liderii reali şi avem neoceauşism fărâmiţat în mai multe formaţiuni„, scrie fosta soţie a lui Petre Roman. Iar cel dispus să le facă treaba serviciilor este Traian Băsescu.

După toate aceste dezvăluiri și opinii ale foștilor șefi SIE, dacă în România procuratura ar exista cu adevărat, Băsescu ar trebui anchetat pentru încălcarea legii siguranței naționale și să facă până la 15 ani de închisoare.