Breaking news

Banii artiștilor români, furați de Credidam

Zeci de artiști români, actori, cântăreți, compozitori, sunt înșelați de firma Credidam, care în numele lor, colectează banii pentru drepturile de autor, dar nu le dă niciun leu.

credidam - drepturi autorIgnoranța și interesele unora au condus astăzi spre o afacere profitabilă numită Credidam! Afacerea s-a clădit și se clădește pe banii artiștilor ce sunt difuzați zilnic la radio sau tv.

Pe scurt pentru cei care nu cunosc domeniul de activitate al Credidamului: un organism gestiune colectivă ce intermediază banii radio/tv-urilor către artiștii difuzați pe post într-o anumită perioadă. Mai pe înțelesul tuturor: posturile tv și radio plătesc trimestrial pentru difuzările reclamelor, serialelor, melodiilor, clipurilor, etc, (conf. drepturilor de autor) către artiștii ce apar în ele.

Credidam îi colectează și este obligat să îi direcționeze spre artiști, numai că această ”instituție” inventează minciuni mizerabile și nesimțite pentru a-i păstra în propriile buzunare.

În 2013, ANAF a descoperit la Credidam o evaziune fiscală de peste 1.200.000 Euro!!! Andrei Seusan, actor cunoscut din seriale și filme, se numără printre cei păgubiți de Credidam: în 2013 am fost difuzat pe post cu 4 seriale în 2 dintre ele cu rol principal, iar Credidam nu doar că nu m-a plătit, ba dimpotrivă mi-a retras bani retroactiv pe motiv că în urmă cu câțiva ani ar fi făcut o greșeală de calcul!!! Deși am solicitat un temei legal pentru această tâmpenie nu am primit nici un răspuns! Unde sunt banii mei colectați de Credidam pentru 4 seriale? Care este metoda de calcul prin care suntem plătiți?

Actrita Claudia Prec povestește și ea cum a fost țepuită de aceeași instituție: tupeul celor de la Credidam nu are limite! Eu am fost imaginea unei bănci și timp de câțiva ani am apărut pe toate posturile tv, zi și noapte cu reclame tip serial. La fiecare semestru când urma să fiu plătită pentru miile de difuzări tv, Credidam mințea că nici o televiziune nu recunoaște că difuzează vreo o reclamă! Vă imaginați care ar fi probabilitatea ca nici un post tv să nu declare nicio reclamă. De aseamenea trebuia să fiu plătită pentru mediu ambiental unde se difuzau reclamele, bănci, metrou, instituții publice, etc. Când se iau măsuri pentru a ne recupera banii? Suntem foarte mulți artiști care dorim să venim public cu dovezi pentru a demonta această afacere și a o transforma într-un sistem transparent.

Credidam este o afacere de familie condusă și alcătuită din: Director general: Stefan Gheorghiu (sot) Avocat: Liliana Savu (sotie) Director (nou aparut): Gheorghe Coman.

Cei doi actori nu sunt singurăă păgubiți și țepuiți de Credidam. Pe listă se află nume grele din teatru, filmul și muzica românească.