Breaking news

Banca Transilvania a cumpărat Volksbank România

Banca Transilvania a anunţat miercuri, semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România. Astfel că Banca Transilvania are mari șanse ca din 2015 să devină a doua bancă ca mărime din România.

Banca Transilvania - Volksbank RomaniaBanca Transilvania, aflată acum pe locul trei în România, a înghițit cenușăreasa sistemului bancar românesc, Volksbank România, aflată pe locul nouă.

În prezent, cota de piaţă a Băncii Transilvania este de 9,7% (locul 3), iar cota de piaţă a Volksbank este de 3,5% (locul 9). Însă după această fuziune, Banca Transilvania anunță că vrea locul doi în România, după BCR.

‘Ţintim locul 2 în sistemul bancar din România. Este un obiectiv foarte ambiţios, dar realizabil. Estimăm o creştere a BT pe segmentul de retail. Suntem mult mai interesaţi de acest segment decât de segmentul corporate”, a declarat Ciorcilă.

BT şi Volksbank România vor funcţiona ca entităţi bancare distincte în următoarele luni, până la finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea tuturor aprobărilor aferente, a declarat miercuri Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs din Austria, în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.

Banca Transilvania nu va avea nevoie de majorare de capital pentru preluarea Volksbank, a anunţat preşedintele băncii din Cluj-Napoca, Horia Ciorcilă.

În al doilea trimestru din 2015 tranzacţia va fi închisă banca va fi preluată integral  iar până la finele anului viitor, se va finaliza și rebrandingul filialelor Volksbank.

Până la semnarea contractului final, ambele bănci vor funcţiona separat, iar Banca Transilvania nu va putea exercita controlul activităţii Volksbank.

Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România şi creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%, este cel mai mare acționar al Băncii Transilvania. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

Banca Transilvania a avut în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

În prezent, Banca Transilvania are 550 de sedii şi 1,8 milioane de clienţi. Volksbank are 135 de unităţi, 190.000 de clienţi, dintre care 120.000 sunt persoane fizice şi restul companii. În urma fuziunii, Banca Transilvania va avea o reţea de 685 de unităţi şi 2 milioane de clienţi. BRD are la ora actuală 2,2 milioane clienţi iar BCR, cea mai mare bancă din România, 3,2 milioane clienți.

>