Breaking news

Baconschi refuză să apere românii de jignirile jurnaliștilor francezi

În timp ce românii sunt batjocoriți la o televiziune din Franța, ministrul Baconschi nu reacționează. În loc să aibă o reacție oficială la emisiunea difuzată de televiziunea franceză în care românii erau făcuți paduchioși și hoți, Baconschi spune că nu are rost să dea replica.

Ministrul de Externe Român, Theodor Baconschi, tace ca scroafa în păpușoi când vine vorba să apere imaginea României și a românilor în lume.  Baconschi spune că diplomaţia nu are de ce să dea o replică la asemenea jigniri pentru că a fost vorba de o satiră.

Pentru cine cunoaşte Franţa, Les Guignols este probabil cea mai corozivă emisiune TV de satiră. A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate“, a spus ministrul de Externe.

Și ca tabloul să fie complet, Baconschi spune că “nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi”.

Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia. Nu avem aşadar de ce să replicăm Guignolilor, dar rămânem vigilenţi şi vom protesta energic de fiecare dată când imaginea României va fi afectată prin eventuale declaraţii oficiale. În rest, nu le putem cere altor state democratice să limiteze libertatea presei“, a mai declarat Baconschi.

În cadrul emisiunii difuzată la Canal +, pe 6 septembrie, înaintea meciului dintre România și Franța, românii erau prezentați ca păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori.

 

 

Veuillez installer Flash Player pour lire la vidéo
>