Breaking news

Ministrul Educației, Cătălin Baba face praf admiterea la facultate

Cu doar șase luni înainte de admiterea în facultăți, Ministrul Cătălin Baba schimbă regulile.

Ordinul Ministrului Educației prin care se modifică modalitatea de admitere la facultate începând din această vară, bulversează universitățile românești.

Potrivit noilor reglementări, fiecare facultate este obligată fie să facă admitere pe baza unui exaemn fie pe baza dosarelor care să cuprindă doar media de la bacalaureat nu și mediile din anii de liceu.

Justificarea lui Baba este că nota 10 dată într-un liceu nu este similară cu aceeași notă dată în alt liceu cu pretenții.

Încurajăm reintroducerea unor probe scrise sau orale la admitere în universitate. De asemenea, întrucât a existat un bacalaureat riguros, iar în acest an dorim unul la fel, universităţile se pot baza pe notele de la acest examen. Ordinul interzice folosirea mediilor din timpul anilor de studiu drept criteriu de admitere, pentru că există diferenţe mari de notare de la un liceu la altul. De exemplu, un 10 la un anumit liceu poate însemna doar 8 la altul. Trebuie să recunoaştem că există această diferenţă, de aceea interzicem folosirea la admitere a mediilor din timpul anilor de studiu. Ne bazăm pe un bacalaureat corect, a cărui notare este identică în toate unităţile de învăţământ„, a spus ministrul  Cătălin Baba.

Și pentru că ordinul a fost dat prea târziu, facultățile nu mai au timp fizic să organizeze examen, drept urmare vor face admitere doar pe bază de dosare și în baza notei de la BAC.

Potrivit ordinului ministrului, publicat în Monitorul Oficial pe 13 martie, instituţiile de învăţământ superior vor trebui să organizeze examene pentru admitere pentru fiecare program şi ciclu de studii universitare (Art.1.), care pot consta în probe scrise şi/sau orale şi probe practice eliminatorii acolo unde specificul facultăţii o impune, dar selecţia candidaţilor se poate face şi în baza notelor sau mediei de la bacalaureat (Art.2.). Astfel, facultăţile nu vor mai putea lua în calcul mediile din liceu, care reprezentau între 25% şi 50% din media finală de admitere, şi notele la diferite materii din cei patru ani de liceu.