Breaking news

24 de ani de la execuția soților Ceaușescu

În urmă cu 24 de ani, Nicolae și Elena Ceaușescu erau judecați de un Tribunal Militar Extraordinar și executați de armată chiar în ziua de Crăciun, la Târgoviște.

executia sotilor ceausescuDupă un simulacru de proces care a durat doar trei ore și în care avocatul apărării îi acuza, soții Ceaușescu au fost condamnați la moarte după ce au refuzat să facă recurs la decizia instanței.

Tribunalul Militar Extraordinar i-a găsit pe cei doi vinovaţi de genocid, subminarea puterii de stat şi subminarea economiei naţionale, fiind condamnați la moarte şi le-a fost confiscată averea.

Astfel că pe 25 decembrie 1989 când în mod tradițional se sărbătorea nașterea lui Isus, românii i-au executat pe soții Ceaușescu la unitatea militară din Târgovişte, unde fuseseră deţinuţi din 23 decembrie.

25 decembrie 1989 a fost primul Crăciun liber de comunism dar pătat cu sângele dictatorilor.

Vestea că soții Ceaușescu au fost executați a fost dată de Televiziunea Română care a difuzat imagini din timpul procesului și al execuției.

Intensitatea focurilor de armă în Bucureşti a scăzut după difuzarea pe 25 decembrie pe postul naţional de televiziune a execuţiei soţilor Ceauşescu.

În aceeaşi zi a apărut primul număr al ziarului Adevărul, cotidian politic şi social, şi s-a constituit Uniunea Democrată Maghiară din România.

Procesul şi execuţia celor doi dictatori continuă să fie învăluite de mister chiar şi după 24 ani de la acele evenimente iar legitimitatea Tribunalului a fost contestată în dese rânduri.

La fel ca în fiecare an, nostalgicii regimului comunist au venit la mormântul soţilor Ceauşescu pentru a aprinde o lumânare la cimitirul Ghencea din București.