Breaking news

Azi e ultima zi în care se mai pot depune candidaturi la alegerile parlamentare

Doar azi se mai pot depune la BEC, candidaturile pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Fie membrii ai partidelor, fie independenți,sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, toți mai au la dispoziție o singură zi pentru a se înscrie oficial în cursa electorală.

Toți candidații vor depune la biroul electoral de circumscripţie patru exemplare originale ale listei candidaţilor pentru respectiva circumscripţie, patru fotocopii ale actului de identitate al fiecărui candidat, un exemplar original şi trei fotocopii ale dovezilor constituirii depozitelor bancare, pentru fiecare candidat – cinci salarii minime brute pe ţară în contul deschis de Autoritatea Electorală Permanentă.

Totodată, se vor depune patru exemplare originale ale declaraţiilor de acceptare a candidaturii, patru exemplare originale ale declaraţiilor de avere şi de interese ale candidaţilor, pentru fiecare candidat, şi patru exemplare ale declaraţiilor de apartenenţă sau neapartenenţă la securitate ca poliţie politică ale fiecărui candidat născut înainte de 1 ianuarie 1976.

Candidaturile în mai multe colegii uninominale atât pentru funcţia de deputat, cât şi pentru cea de senator sunt nule de drept.

Prin excepţie, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune aceeaşi candidatură pentru Camera Deputaţilor în mai multe colegii uninominale.

O organizaţie a unei minorităţi naţionale poate propune acelaşi candidat pentru mai multe colegii uninominale aparţinând diferitelor circumscripţii electorale, numai în condiţiile în care propune un singur candidat la nivel naţional şi doar pentru alegerea Camerei Deputaţilor.

În perioada 31 octombrie – 7 noiembrie birourile electorale de circumscripţie trebuie să transmită BEC tabelele cu candidaţii.

Cel mai târziu la data de 7 noiembrie candidaturile vor rămâne definitive. În termen de trei zile de la rămânerea definitivă a candidaturilor, cel mai târziu la data de 10 noiembrie, se va stabili ordinea în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinul de vot.

Campania electorală începe pe 9 noiembrie şi se încheie pe 8 decembrie, la ora 7,00.

Alegerile parlamentare se vor desfășura într-un singur tur de scrutin pe data de 9 decembrie, când Uurnele se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.

>