Breaking news

Avionul avea o stație care putea reda poziţia epavei cu aproximaţie de un metru

Avionul pilotat de Adrian Iovan era dotat cu o staţie de urgenţă care putea reda poziţia epavei cu aproximaţie de 1 metru. Este declaraţia făcută în direct, la Digi 24, de pilotul Roberto Iliescu.

avion medical prabusit la balisAeronava prăbușită în pasul Ursoaia din județul Cluj, putea fi localizată cu ajutorul aparaturii de la bord. Din păcate nicio autoritate competentă nu a reușit acest lucru.

A aterizat în condiţii bune, au trăit, dar a murit. Ăsta este neprevăzutul. A aterizat, toţi trăiau, a vorbit la telefon Adi Iovan, au vorbit toţi la telefon. Nu i-au găsit. Acest avion este dotat cu o staţie care vorbeşte pe 121 cu 5 cu exactitate de 1 metru. Şapte ore nu au fost găsiţi. Staţia de urgenţă dă poziţia avionului cu aproximaţie de 1 metru. 1 metru!”, a declarat revoltat pilotul Roberto Iliescu.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore. Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Gheorghe Giurgiu a spus că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniţi cum strigau de durere, unul dintre ei fiind cu ambele picioare rupte, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta.

Am auzit de la televizor de avionul prăbuşit în Munţii Apuseni şi am plecat cu doi consăteni de-ai mei din satul Pietreasa să îi căutăm pe răniţi. Noi trei am ajuns primii, nu a fost niciun pădurar. Ne-am dus că noi suntem de-aici şi cunoaştem zona, iar când am ajuns sus pe munte am strigat, că era beznă de nu se vedea la un metru. Noi pe la ora 19.00 am plecat, am luat-o spre Vârful Pietreasa şi am aflat că ar fi avionul într-o zonă cu pădure mijlocie, cu plantaţii. Din fericire, i-am găsit. Zăpada avea o jumătate de metru acolo unde erau ei. Avionul a dat printre copaci şi era răsturnat. Când am ajuns am văzut că îi făceau respiraţie gură la gură domnişoarei rezidente, pe ea am încercat să o ajutăm prima dată, dar apoi am aflat că a murit. Răniţii strigau de durere, unul era cu amândouă picioarele rupte, am făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură. Le-am făcut foc, le-am dat hainele de pe mine ca să le pun pe ei, pentru că nu mai puteau de frig, mi-am dat jos maieul şi le-am făcut foc, şi am rămas numai într-o bluză mai subţire, eu nu am avut nimic, pe ei trebuia să îi ajut să se încălzească, pentru că ei au îndurat frig„, a spus Giurgiu, adăugând că nu au putut face un foc prea mare pentru că lemnele erau ude.

Potrivit acestuia, răniţii erau în afara aeronavei, iar pilotul era prins sub avion: Stăteau adunaţi într-o parte, iar cel cu picioarele rupte era chiar lângă avion, pentru că nu se putea mişca. I-am dat haina de pe mine că stătea pe spate, întins pe zăpadă. Au mai venit şi alţi oameni din alt sat apoi şi am încercat să îi ducem în jos cum am putut. I-am cărat cu pături, pe braţe şi în spate, numai să îi ajutăm. Erau vreo doi kilometri până la drum. Nu i-am întrebat ce au păţit, pentru că ei strigau după ajutor, erau plini de sânge, am vrut numai să îi ajutăm cum putem. După o vreme au venit SMURD, Poliţia, jandarmii.

OMNIASIG Vienna Insurance Group confirmă faptul că aeronava implicată în tragicul accident de ieri, 20 ianuarie 2014, aparţinând Şcolii Superioare de Aviaţie, era asigurată la compania noastră prin intermediul unei poliţe de răspundere civilă faţă de terţi şi a unei poliţe de asigurare de accidente a personalului navigant şi a pasagerilor.

Adrian Iovan şi Aurelia Ion, studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni în jurul orei 16.00, în pasul Ursoaia din județul Cluj.

Avionul efectua un zbor umanitar de la București la Oradea pentru ca echipajul medical de la bord să efectueze prelevare de organe la Spitalul din Oradea.

>