Breaking news

Avioanele F16 defilează în premieră la parada militară de 1 Decembrie, transmisă de TVR

Paradele militare din Bucureşti şi Alba Iulia, dezbateri şi campania „Toţi suntem România” – aceasta este propunerea Ştirilor TVR de 1 Decembrie. Aniversarea Zilei Naţionale a României începe la 10.30 la TVR 1, TVR HD, TVRi şi TVR Moldova.

f16Pe 1 Decembrie, Aniversarea Zilei Naţionale a României începe în studioul Ştirilor TVR, la ora 10.30, când Mihai Rădulescu ne introduce în atmosfera festivă alături de invitaţii săi. Tradiţionalele parade militare din Capitală şi de la Alba Iulia, precum şi depunerile de coroane şi slujba de Te Deum pot fi urmărite la TVR, începând cu ora 11.00, la calitate high definition. Aniversarea Zilei Naţionale a României se vede la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Trei care de transmisiune vor asigura emisia HD a evenimentelor de la Bucureşti şi Alba Iulia, camerele de filmare fiind amplasate în aşa fel încât telespectatorii TVR aibă parte, şi anul acesta, de cele mai frumoase şi emoţionante imagini. Vom vedea, astfel, cadre difuzate în direct din elicopter, de pe Arcul de Triumf, de pe turnul TVR sau din parcul Herăstrău, unde va avea loc unul dintre momentele emblematice ale paradei – salutul cu cele 21 de salve de tun. La rândul lor, reporterii Ştirilor TVR se vor afla în locurile cheie ale manifestaţiei, cu relatări la obiect şi reacţii ale spectatorilor.

În premieră, în acest an, parada de 1 Decembrie se va îmbogăţi cu zborul avioanelor F16, aparate intrate recent în dotarea Forţelor Aeriene Române. Preluarea lor de către aviaţia militară a Armatei Române, precum şi repetiţiile acestora pentru aniversarea Zilei Naţionale au fost filmate şi oferite telespectatorilor de Ştirile TVR. Reportrul special al TVR Adelin Petrişor, cel care le-a urmărit traseul de la sosirea lor în ţară, se va afla şi joi dimineaţă în mijlocul evenimentelor din Bucureşti, asigurând, ca de obicei, comentariul pentru cei care urmăresc programul TVR. Îi va sta alături, în faţa microfonului, col. Constantin Spînu, şef al Direcţiei de Presă a MApN.

Peste 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, dintre care circa 50 de aeronave, precum şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Vor fi prezenţi, de asemenea, veterani din Afganistan, reprezentanţi ai tuturor armelor, ai Jandarmeriei şi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Tancuri, transportoare blindate, sisteme de rachete se vor perinda prin faţa celor prezenţi la faţa locului şi a telespectatorilor TVR.

Prezent la Alba Iulia, Florian Petrică va aduce informaţii despre parada trupelor şi tehnicii militare care se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. În acordurile fanfarei militare vor defila peste 1.000 de militari, un convoi de transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale. În dispozitivul de defilare vor fi reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale. Ca în fiecare an, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia va participa cu două plutoane. De asemenea, va fi prezentă şi Divizia 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, mare unitate de nivel tactic-operativ a Armatei României, care anul acesta a aniversat 100 de ani de existenţă.

De la 12.00, telespectatorii asistă în direct la slujba de Te Deum de la Catedrala Ortodoxă a Încoronării din Alba Iulia. Ceremonia va fi oficiata de IPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. La eveniment sunt aşteptaţi credincioşi şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. Transmisiunea se realizează în colaborare cu Studioul Teritorial Cluj, iar comentariul este asigurat de Corneliu Vlad Matache. Slujba de Te Deum se transmite simultan şi la TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Tot pe 1 Decembrie, Ştirile TVR le dedică celor mai români dintre noi campania „Toţi suntem România”. Oameni care s-au remarcat în domeniul lor de activitate, au talente sau reuşite deosebite, au făcut gesturi impresionante. Care, în ciuda dificultăţilor şi a lipsurilor, au ales să trăiască în România. Sunt eroii ale căror poveşti merită spuse. Care ne fac să simţim că „Toţi suntem România”. Poveştile lor pot fi urmărite în cadrul jurnalelor informative, de-a lungul întregii zile.

divizia-4-infanterie-geminaparada_foto-mapn